Romske vesti

U Fokusu – Ano Fokus 20

U Fokusu – Ano Fokus

Misija organizacije je emancipacija i društvena afirmacija Romkinja i dece kroz njihovo uključivanje u društvene, socijalne, ekonomske, obrazovne, kulturne i informativne tokove. Udruženje Romkinja OSVIT se zalaže za razvoj i očuvanje kulture i tradicije, podizanje nivoa svesti kod Romkinja i mladog naraštaja Roma o važnosti obrazovanja, ekonomskoj jednakosti, za podizanje kvaliteta života romskih porodica, protiv nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja u porodici i lokalnom društvu, kao i to da radi na zdravstvenom prosvećivanju i na unapredjenju informisanja, piše na zvaničnom sajtu ove organizacije, međutim oni već više od deset godina uspešno rade na sprečavanju nasilja u porodici putem SOS telefona.

Mreža CHRIS okuplja četiri odbora za zaštitu ljudskih prava u četiri gradova, već pune tri godine realizuju projekat u kome pružaju pravnu pomoć i to u Nišu, Bujanovcu, Negotinu, Valjvu i Novom Pazaru koji realizuje Građanski Forum. Ove organizacije pružaju primarnu i sekundarnu pravnu pomoć, ističe Marija Demić iz Odbora za ljudska prava u Nišu. Ukoliko se pogleda statistika u prošloj godini broj korisnika kojima je pružena pravna pomoć je veća za 30%. U prvih 6 meseci ove godine 625 korisinika su zatražili obaj vid pomoći od koga su 30% pripadnici romske zajednice.

Godina koju ispraćamo nije ni malo bila laka, ali imali smo jasan cilj ispred sebe, jasnu politiku koju smo sprovodili i koja je pratila mere Vlade Republike Srbije, poštovali smo predloge i sugestije Fiskalnog saveta i uspeli da napravimo prvi korak ka tome da Grad Niš može nesmetano da funkcioniše i izvršava svoje obaveze. Prihodi u budžetu Grada Niša najveći su za prethodnih pet godina i uspeli smo da javne finansije stabilizujemo“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na godišnjoj konferenciji za novinare, koju je sa svojim saradnicima održao u Gradskoj kući.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *