Romske vesti

U Fokusu – Ano Fokus 18

U Fokusu-Ano Fokus

U Gradskoj kući održana je velika Novogodišnja akcija “Svi smo mi Deda Mraz”, u sklopu koje je podeljeno oko 150 paketića deci iz porodica slabijeg materijalnog stanja sa područja Niša i okoline. Deci je u ime Grada Niša paketiće uručio zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur.  Grad Niš posredstvom Saveta za socijalne aktivnosti i Saveta za humanitarne aktivnosti u saradnji sa Vaspitno-obrazovanim sistemom „Kreativno pero“ iz Beograda upriličio je ovu veliku humanitarnu akciju.

Škola mode i lepote u Nišu broji oko 400 učenika, od tog broja oko 60-tak učenika su pripadnici romske zajednice. Direktor ove školske ustanove ističe da veći broj dece završava školu, ali postoji i  manji broj ojih koji već prilikom polaska u prvoj godini obrazovanja napušta školovanje i odlazi u inostranstvo, iako je takva situacija romska zajednica pridaje veliku važnost obrazovanju mladih, ističe direktor ove škole.

Romsko groblje u Nišu već tri meseca nema vode, takođe se na ulazu groblja oformila velika deponija. Predsednik GO Crveni krst ističe da će se deponija vrlo brzo očistiti, međutim vodosnabdevanje ovog groblja neće se brzo rešiti. Problem je u tome što su računi za potrošnju vode veliki, oko 50 hiljada dinara na mesčnom nivou, dok se ne vidi ko troši vodu problem neće biti rešen, ističe profesor Milutinović.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *