Romske vesti

Majka prvorođene bebe u Međimurju poručuje: „Osjećala sam se poniženo, ne prihvaćam ispriku“

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zgrožen je što su u Međimurju prikrili činjenicu i ‘obmanuli javnost’ o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji. U tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci preskočena je naime romska obitelj, a Kajtazi za ovo krivi odgovorne u županijskoj bolnici u Međimurju i u Međimurskoj županiji.

– Neugodno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji.

Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava? Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva, poručio je Kajtazi.

Izvor: http://hr.n1info.com/Vijesti/a472725/Zastupnik-Kajtazi-optuzio-bolnicu-za-presucivanje-da-je-prvo-dijete-u-2020.-Rom.html?fbclid=IwAR1xNNes2hFarkMaRkko0KzCMqkhBBefjgIy_Ntu_YuPKAsM-smyTyEQKUY

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi posjetio je županijsku bolnicu u Čakovcu te ustvrdio da je bolnica zajedno s institucijom Međimurske županije ignorirala prvorođeno dijete roditelja Roma te u objavama u medijima i na službenoj Facebook stranici župana postavila fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

U priopćenju zastupnika Veljka Kajtazija stoji:

„Neugodno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji.

Pitamo se zašto se prikrila informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova obitelj preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?

Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva“, stoji u priopćenju saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. 

Izvor: http://hr.n1info.com/Vijesti/a472725/Zastupnik-Kajtazi-optuzio-bolnicu-za-presucivanje-da-je-prvo-dijete-u-2020.-Rom.html?fbclid=IwAR1xNNes2hFarkMaRkko0KzCMqkhBBefjgIy_Ntu_YuPKAsM-smyTyEQKUY

Očekujem javnu ispriku odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva“, objavio je Kajtazi na Facebooku.

Na pitanje je li riječ o pogrešci ili skandalu Kajtazi za Dnevnik Nove TV odgovara: „I jedno i drugo“

„Što je najgore, ja sam stvarno neugodno iznenađen da međimurska bolnica i predstavnik međimurske županije da omamljuju cjelokupnu javnosti o novorođenom djetetu. Nije uoopće bitno tko je“, rekao je Kajtazi. 
 

Ravnatelj bolnice: „Žao mi je zbog greške“

Župan Matija Posavec tako nije s darovima u posjet stigao obitelj i bebi koja je rođena prva, već je posjetio drugu obitelj.

Ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak kaže da mu je žao zbog greške.

„Jako mi je žao da se ovakva greška prikazuje kao nekakav pokušaj diskriminacije ili slično.Ova bolnica preko tisuću usluga ili intervencija obavi dnevno i pogreške se događaju“, kaže Novinščak. 

Majka prvorođene: „Osjećala sam se poniženo“

Majka prvorođene bebe Marine pak poručuje da se osjećala poniženo.

„Ne osjećam se baš dobro, jer mi je žao. Mislim da sam ja to trebala dobiti, a ne ona gospođa“, kaže Jagoda i dodaje kako ispriku ne prihvaća.

Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju kaže kako je ovaj slučaj jedna od posljedica prosvjeda protiv Roma u Međimurskoj županiji. 

„Mi želimo normalan život i želimo biti jednakopravni kao svi ostali građani“, kaže Oršuš. 

Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/veljko-kajtazi-prozvao-medjimurskog-zupana-zbog-prvorodjenog-djeteta—589101.html

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *