„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

U Beogradu je otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu – ERIAC Srbija, prvi ogranak tog instituta van Nemačke.

U Beogradu je otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu – ERIAC Srbija,  prvi ogranak tog instituta van Nemačke.

ERIAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i Alijanse za evropski romski institut, dok je nemačka vlada pokrovitelj sedišta ERIAC-a u Berlinu. Cilj  ERIAC-a Srbija je promocija romske umetnosti i kulture ne samo u Srbiji, već u regionu.

Najavljeno je kako će ERIAC Srbija od sada detaljno dokumentirati sve vidove umetničkog i kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva Roma i omogućavati kreativnu razmenu između stotina romskih organizacija i pojedinaca aktivnih na polju kulture Roma u ovoj regiji kao i da će se pozicionirati kao vodeći akter u promociji kulturne uključenosti Roma u dinamičan glavni tok kulturne scene u Srbiji i Balkanu.

U istoj zgradi nalaziće se i Romski obrazovni fond, organizacija koja radi na povećanju pristupa romske dece obrazovanju.

Prostor ERIAC-a nalazi se u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime 51. Kancelarije i umetnički prostor ERIAC-a zauzimaju ukupnu površinu od 137,5 m2, u prizemlju s odgovarajućim otvorenim prostorom, pogodnim za umetničke izložbe i događanja.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo, Aleksander Soroš, kao i brojni predstavnici međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

„Otvaranje Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbije i Fonda za obrazovanje Roma pokazuje koliko napora Srbija ulaže u očuvanje romskog jezika i kulture, kvalitetno obrazovanje mladih, veće učešće Roma u javnom životu, borbu protiv diskiminacije i poštovanje socijalne jednakosti i ljudskih prava. Na ovaj način stvaramo bolju budućnost za sve građane, jer bolji život Roma znači i bolji život Srbije.“, rekao je prilikom otvaranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da je različitost bogatsvo svake zemlje i podsetio da je mesec maj Evropski mesec različitosti i borbe protiv diskriminacije: ”Diskriminacija Roma je jedna od najvećih barijera za ostvarivanje potpune integracije Roma u društvo. Romi su jedna od najvećih manjinskih zajednica u Evropi, ali istovremeno i jedna od najranjivijih grupa u našem društvu. Diskrimancija je rezultat socio-ekonomskih barijera i nastaje usled nedostatka obrazovanja i jednakih mogućnosti, kao i nezaposlenosti.”

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici

Amasador Nemačke Tomas Šib je naveo da je ta zemlja veoma posvećena podršci Romima i da to je bio jedan od prioriteta nedavnog nemačkog predsedavanja Savetu Evrope.

„Neophodno je da se svi zajedno borimo protiv predrasuda i stereotipa, širenju lažnih vesti i propagande“, istakao je Šib.

Timea Junghaus, izvršni direktor ERIAC-a.

Romi su vekovima doprinosili umetničkoj i kulturnoj baštini u Srbiji i celom regionui. Ipak, ti ​​su doprinosi često ostali nevidljivi. Osnivanje prve podružnice ERIAC-a istorijska je prekretnica. izjavila je Timea Junghaus, izvršni direktor ERIAC-a.

Timea Junghaus, izvršni direktor ERIAC-a.

 Evropska komisija je u oktobru 2020. usvojila novi desetogodišnji plan za podršku Romima u EU, sa akcentom na sedam ključnih oblasti: jednakost, inkluzija, učešće, obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i stanovanje.

Republika Srbija je u martu 2016. usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma za period od 2016. do 2025. godine. Romi su jedna od najugroženijih, diskriminisanih i marginalizovanih grupa u Srbiji. Stoga, jačanje institucionalnih kapaciteta za inkluziju Roma na lokalnom nivou ima presudan značaj. EU je daleko najveći donator u Srbiji, uključujući proces inkluzije Roma, sa tekućim projektima vrednim 30 miliona evra.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *