Vesti Vesti

Tolerancija za sve

Udruženje građana „Tolerancija za sve“ u okviru svog rada neguje kulturu, tradiciju i običaje romske zajednice u Nišu, putem igre i plesa kroz Kulturno umetničko društvo. Danas u Nišu ne postoji drugo KUD osim ovog, iako je Niš još dalekih 70-tih godina imalo društvo Rom „Iba Ademović“, koje je bilo svetsko poznato KUD, na žalost danas se UG „Tolerancija za sve“ bori svim snagama da otme iz zaborava jedino „oružje“ Roma protiv nejednakosti „pesmu i igru.“

2

Kroz razgovor sa predsednikom  ovog udruženja g. Ivanom Derviševićem naša produkcija je došla do informacija da se sve koreografije i vežbe za buduće nastupe izvode u kući odnosno potkrovlju kuće g. Derviševića. Za kratko vreme svog postojanja KUD je imalo više uspešnih gostovanja po celoj Srbiji i već je počelo da dobija i zahvalnice za učešće na raznim manifestacijama.

zahvalnica

Inače KUD broji oko dvadeset i pet članova i to od 10 godina starosti do 25.   Neki od problema sa kojima se susreće ovo Udruženje jeste nedostatak prostora za izvedbu raznih koreografija koje za cilj imaju da putem pesme i igre sačuva od zaborava romsku kulturu, običaje i tradiciju. Sam naziv ovog Udruženja ukazuje da je spremno na svaki vid saradnje koje ima za cilj Toleranciju i poštovanje svih zajednica. Koristimo ovu priliku da apelujemo na lokalnu samoupravu grada Niša kao i GO Crveni Krst da prepozna ovaj problem i pomogne u rešavanju istog u skladu sa svojim mogućnostima.

3

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *