Vesti Vesti

Stvoreni uslovi za romski jezik sa elementima nacionalne kulture

Beograd, 20. april 2015.

 

Čast mi je obavestiti Vas da je Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta

Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 15. aprila 2015. godine donelo odluku da se nastava romskog jezika uključi u osnovne akademske studije i da se za izvođenje nastave angažuju prof. dr Rajko Đurić i mr Marija Aleksandrović. Na istoj sednici je odlučeno i to da se u okviru Centra za stručno usavršavanje i evaluaciju Fakulteta organizuju kursevi romskog jezika kako bi se diplomiranim nastavnicima omogućilo da steknu odgovarajuće znanje romskog jezika i uključe se u nastavu u osnovnim i srednjim školama u kojima se predaje predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“.

etnicitet

Ovim odlukama stvoreni su uslovi za razvoj i standardizaciju romskog jezika, očuvanje kulturnog identiteta Roma i kvalitetnije obrazovanje učenika romske nacionalnosti. Međutim, reč je o procesu koji u našem društvu neopravdano dugo kasni i za njegovo delotvorno ostvarivanje je potrebno da se u romskoj zajednici obrazuju kako specijalizovani stručnjaci za romski jezik, tako i nastavnici koji će predavati u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Zbog toga je potrebno da se u neposrednoj budućnosti, a počev od predstojeće školske godine, različitim javnim politikama podstakne školovanje učenika i studenata romske nacionalnosti na višim školama i fakultetima na kojima će steći znanja i kvalifikacije na osnovu kojih će aktivno raditi u nastavi sa učenicima romske nacionalnosti. Na taj način će se podstaknuti školovanje romske dece, popraviće se njihova postignuća u nastavi, postići će se kontinuitet u obrazovanju i najzad, stvoriće se uslovi za njihovo puno društveno uključivanje. Istovremeno, školovanjem stručnjaka koji će teorijski i naučno verifikovano izučavati jezik i kulturu Roma stvoriće se uslovi za standardizaciju i razvoj jezika i ustanovljavanje Katedre za romski jezik.

Stručnjaci centra za istraživanje etniciteta koji su inicirali postupak uvođenja „lektorata“ za romski jezik pred nadležnim organima i pred

Filološkim fakultetom će u skladu sa mogućnostima i društvenom odgovornošću koju delimo nastaviti da podstiču ovaj proces.

Uvođenje romskog jezika u nastavu na Beogradskim univerzitetu ima istorijski i kulturni značaj i zbog toga čestitamo građanima romske nacionalnosti ovaj veliki uspeh, a posebno Nastavno-naučnom veću Filološkog fakulteta koje je donelo ovu odluku.

S poštovanjem,

dr Goran Bašić

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *