Vesti Vesti

„Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“.

Opština Obrenovac partner na projektu „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji

Potpisan je ugovor između opštine Obrenovac i organizacije „Help“ o saradnji na projektu „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“. Ugovor su potpisali zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Mirko Vranešević i predstavnica organizacije „Help“ Aleksandra Brkić.

Ugovorom između opštine Obrenovac i organizacije „Help“, uz finansijsku podršku „Side“, predviđena je saradnja na realizaciji projekta koji će žiteljima Obrenovca doneti 40 grantova u opremi za započinjanje malih biznisa, odnosno samozapošljavanje. Džanatan Koko, kordinator projekta, rekao je da je ovaj projekat trebalo da počne sa realizacijom prošle godine, ali je bio odgođen zbog katastrofalnih poplava. – Drago mi je što smo napokon ovde i što smo počeli da realizujemo i razvojne projekte. Sada je prilika da se pomogne ljudima koji su u prilici da kupe opremu kako bi započeli neki posao. Za Obrenovac je obezbeđeno 40 grantova u tri kategorije, do 1500 evra, do 2400 evra i do 3600 evra. Ono što je za sada veoma važno jeste javni poziv i kampanja koja će krenuti za oko dva meseca. O detaljima će korisnici moći da saznaju na informativnim sastancima. Kampanja će ići kroz medije i ljudi će biti upoznati kada će biti održani sastanci. Održavaćemo i motivacione radionice kako bi se podigla svest i važnost o tome da neko može samostalno da pokrene sopstveni biznis. Fokus na ovom projektu je na Romkinjama i na drugim socijalno ugroženim stanovnicima Obrenovca. Donator je Švedska međunarodna agencija za razvoj „Sida“. Pored Obrenovca, u ovaj projekat je uključeno još gradova u Srbiji. Ono što bih naglasio jeste da korisnici neće dobiti novac nego opremu koju traže. Potencijalni korisnici će popunjavati aplikaciju, a naše stručne komisije će određivati ko će moći da dobije sredstva i otpočne biznis. To ćemo raditi kroz analize aplikacija, direktne razgovore sa korisnicima i na kraju će njih 40 moći da otpočne sopstveni biznis. Oblasti za koje mogu da apliciraju su usluge, poljoprivreda i zanatstvo – kazao je Koko.

link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *