Vesti Vesti

„Sistemi podrške za unapredjenje obrazovanja Roma i Romkinja“

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj mera za unapredjenje obrazovanja Roma i Romkinja njihovo uključivanje i zadržavanje u obrazovnom sistemu, ali i učešće u procesima upravljanja i odlučivanja.

Mihajlović je na konferenciji „Sistemi podrške za unapredjenje obrazovanja Roma i Romkinja“ u Beogradu navela da prema statističkim podacima samo jedan odsto pripadnika te manjinske zajednice ima više ili visoko obrazovanje dok 87 odsto ima osnovnu školu ili je bez školske spreme.

„Uključivanje i zadržavanje Roma i naročito Romkinja u obrazovnom sistemu je ključ. Medju romskom decom koja ne pohadjaju srednje obrazovanje, mnogo je više devojčica a analize su pokazale da postoje mnogo veće šanse da ce deca biti siromašna ukoliko je majka neobrazovana. Deca iz takvih porodica imaju 13 odsto manje šansi da budu uključena u srednje i više obrazovanje“, kazala je ministarka.

Ona je dodala da će poseban deo Zakona o stanovanju koji će sledećeg četvrtka biti u javnoj raspravi, predstavljati legalizacija 594 registrovana romska naselja u Srbiji.

„Mi ta naselja nećemo sklanjati na one načine kao što je neko radio u prošlosti već ćemo pokušati da legalizujemo sve ono što se može ozakoniti. To je prvi put da je pitanje romskih naselja regulisano zakonom“, kazala je Mihajlović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić rekao je da primena mera za unapredjenje obrazovanja Roma treba da omogući da svi na podjednak način odlučuju o karijeri i imaju podjednake šanse za zapošljavanje.

„Sve mere koje preduzimamo predstavljaju put ka tom cilju. Možemo biti zadovoljni donošenjem afirmativnih mera, čijih smo ograničenja svesni. Danas imamo sistemsko uključivanje sertifikovanih pedagoških asistenata, prvi put imamo u najavi početak rada lektorata za romski jezik na Filološkom fakultetu“, kazao je Verbić.

On je dodao da će do kraja godine Radna grupa izraditi Pravilnik za prepoznavanje diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni ocenio je da je inkluzija romske dece u obrazovni sistem Srbije poboljšana i da svake godine raste broj dece koja se upisuju u škole.

„Kroz pretpristupne fondove, EU je donirala 50 miliona evra za projekte usmerene na poboljšanje položaja Roma, od čega 11 miliona na projekte njihovog obrazovanja. Dugoročni cilj tih projekata je inkluzija romskih učenika na svim obrazovnim nivoima i sprečavanje visokog nivoa osipanja romske dece iz srednjih škola“, kazao je Bjankoni.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović navela je da su polazne osnove Strategije za unapredjivanje položaja Roma do 2025. godine izdvojile obrazovanje kao jednu od prioritetnih oblasti.

„Primenom mera Strategije, do danas je više od 25.000 Roma dobilo lična dokumenta, 1.300 dece je upisano u predškolski sistem, podeljeno je 500 i planirano još toliko stipendija za romske srednjoškolce“, rekla je Paunović.

Prema njenim rečima širom Srbije tokom novembra i decembra biće organizovane javne diskusije o Strategiji kako bi ona postala što operativniji dokument.

Konferenciju „Sistemi podrške za unapredjenje obrazovanja Roma i Romkinja“ organizovali su Vlada Srbije i Evropska komisija.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *