Uncategorized

Sektor bezbednosti i Romi!

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije saopštila je da je uspešno realizovana prva faza projekta „Inkluzija Roma i Romkinja u sektor bezbednosti“, tokom koje su pripadnici te nacionalne manjine detaljno upoznati i pripremani za kvalifikacioni ispit za osnovnu policijsku obuku.

Jednodnevne radionice održane su u šest gradova u Srbiji Beogradu, Nišu, Boru, Kraljevu, Novom Sadu i Pirotu, a 282 potencijalna kandidata imali su prilike da se detaljno upoznaju sa svim delovima kvalifikacionog ispita za osnovnu policijsku obuku direktno od predavača, a sve u cilju povećanja prolaznosti na tom ispitu.

Nedovoljno poznavanje jezika i stručne terminologije, kao i nepostojanje adekvatnih uslova za kvalitetnu pripremu polaganja prijemnog ispita jedni su od problema koje su imali kandidati, što je rezultiralo veoma niskom prolaznošću pripadnika romske nacionalne manjine na kvalifikacionim ispitima, navode u Kancelariji.

Kako se dodaje, za 50 kandidata bila je organizovana i dodatna obuka u Sremskoj Kamenici.

Ovakim inicijativama omogućava se povećanje zastupljenosti pripadnica i pripadnika romske populacije u policiji, doprinosi povećanju stepena zaposlenosti mladih Roma/kinja, a sa druge strane jača poverenje ove populacije u rad MUP-a i njihova bezbednost„, ističe se u saopštenju.

Prvu fazu projekta „Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti: Ka većoj prolaznosti na osnovnu policijsku obuku“ realizovala je policijska asocijacija „Evropski policajci romske nacionalnosti“, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika, a uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade  Srbije. Podršku u realizaciji projekta dalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *