Uncategorized

SE kritikuje Slovačku i Česku zbog odnosa prema Romima

Savet Evrope kritikovao je danas u odvojenim izveštajima Slovačku i Češku Republiku zbog nedovoljnog napretka u eliminisanju segregacije romske dece u školama i govora mržnje u političkom diskursu prema romskoj populaciji.

„Iako slovački antidiskriminacioni okvir je sveobuhvatan, on pruža različit stepen zaštite različitih ranjivih društvenih grupa i mora da se reformiše kako bi zatvorio sve rupe koje postoje po pitanju zaštite“, rekao je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks u izveštaju o Slovačkoj.

Prema njegovim rečima, pitanje smeštaja romske dece u specijalne škole, prostorne segregacije Roma i njihove stambene situacije koja je ispod standarda mora da bude što pre rešeno.

Svaki pet Rom u Slovačkoj nije završio osnovu školu, a samo 17 odsto njih pohađalo je srednju školu, podaci su Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

I dok se na popisu 2011. godine samo dva odsto slovačke populacije izjasnilo kao pripadnici romske zajednice, stručnjaci procenjuju da u Slovačkoj živi oko 7,5 Roma.

U izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, tela Saveta Evrope koje se bavi zaštitom ljudskih prava, strategije za integraciju Roma i borbu protiv društvene isključenosti u Češkoj Republici ocenjuju se kao neuspele.

„Kontinuirana diskriminacija Roma, naročito romske dece, izaziva ozbiljnu zabrinutost“, rekao je generalni sekretar Saveta evrope Torbjorn Jagland u saopštenju.

Procene su da u Češkoj, koja ima 10,5 miliona ljudi, živi oko 300.000 Roma, navodi Rojters.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *