Vesti Vesti

Saradnja na prevenciji ranog napuštanja škole

U utorak, 29. septembra 2015. godine, u 12.00, u OŠ „Stanimir Veljković Zele“ u Bojniku biće potpisan protokol o saradnji 11 lokalnih aktera (institucija i udruženja) na prevenciji ranog napušanja škole, čiji je inicijator Društveni centar u Bojniku.

Rano napuštanje škole je fenomen kome se ne posvećuje dovoljna pažnja u našem društvu, a njegove posledice su višestruke i veoma štetne, kako po pojedinca, tako i po društvo i državu. U našoj zemlji ne postoje pouzdani podaci o broju dece koja ne pohađaju školu, niti sistematsko praćenje ovog problema. Ipak, u Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, navodi se podatak da je ukupno osipanje učenika iz osnovnog obrazovanja „prema postojećim analizama i procenama između 10-15% generacije, s tim što je značajno veće kod dece iz osetljivih grupa“.

Na pitanje da li su nam sva deca u školi, odgovor se najlakše može dati u lokalnoj zajednici. Zato su društveni centri inicirali potpisivanje protokola o saradnji lokalnih aktera na prevenciji ranog napuštanja škole. Cilj protokola je unapređenje saradnje i koordinacije na kreiranju i sprovođenju preventivnih, interventnih i kompenzatornih mera koje doprinose smanjenju osipanja iz obrazovnog sistema.

Društveni centri u jugoistočnoj Srbiji pružaju podršku obrazovanju, ličnom razvoju i društvenom uključivanju sve dece, zahvaljujući saradnji udruženja Građanski savet Opštine Bojnik, Društvo Roma „Prokuplje“ i KIC „Pralipe“; opština Lebane, Surdulica i Vladičin Han; i Grupe za decu i mlade „Indigo“, uz podršku UNICEF-a.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *