„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Samo pet odsto dece iz romskih naselja, uzrasta tri do pet godina, pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je , povodom Međunarodnog dana obrazovanja, da obezbeđivanje inkluzivnog i pravičnog kvalitetnog obrazovanja za sve predstavlja ključan preduslov za ostvarenje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti i iskorenjivanja siromaštva,

Kako se navodi u saopštenju te fondacije, posebno je važno obezbediti podršku pripadnicima ranjivih grupa kako bi imali pristup kvalitetnom obrazovanju na svim nivoima.

„Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem najmanje su obuhvaćena deca iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom: siromašne, sa nižim obrazovnim statusom, iz seoskih sredina i romske nacionalne manjine. Upravo njima je najviše potrebno podsticanje ranog razvoja“, naveli su iz FCD.

Kako stoji u saopštenju ove organizacije – istraživanje Unicefa je  pokazalo da 10,5 odsto dece iz najsiromašnijih sredina u Srbiji, kao i samo pet odsto dece iz romskih naselja, uzrasta tri do pet godina, pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

„Procenat upisa u osnovnu školu za decu iz romskih naselja bio je 69,1 odsto (opšta populacija 97 procenata), neto stopa pohađanja osnovne škole za romsku decu je 84,9 posto (opšta populacija 98,5 procenata), a stopa završavanja osnovne škole za romsku decu je 64 odsto (opšta populacija 97,1 posto)“, navodi se u saopštenju.

Poseban problem kažu iz FCD-a predstavlja značajno osipanje učenika pri prelasku u više razrede  osnovne škole u seoskim sredinama najčešće zbog nedostupnosti javnog prevoza do škole.

„Deca iz socio-ekonomski ugroženih kategorija u mnogo manjem procentu pohađaju srednju školu u odnosu na vršnjake iz porodica sa boljim socio-ekonomskim statusom: 79 procenata dece čije majke nemaju osnovno obrazovanje ili imaju samo osnovnu školu (u odnosu na 97 posto dece čije majke imaju visoko obrazovanje), 79 odsto učenika iz najsiromašnijih domaćinstava (u odnosu na 98 procenata dece iz najbogatijih), 22 odsto dece iz romskih naselja“, naveli su iz Fondacije Centar za demokratiju.

“ Fondacija Centar za demokratiju poziva na dodatne napore svih relevantnih aktera u društvu kako bi se obezedilo inkluzivno, pravično I kvalitetno obrazovanje za sve I izgradili održiva budužnost I razvoj. Agenda 2030 Ujedinjenih nacija proklamuje besplatno predškolsko, osnovno I srednje I pristupačnije univerzitetsko obrazovanje, podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa u obrazovni sistem I dostupnost celoživotnog učenja.”, stoji u saopštenju FCD-a povodom Medjunarodnog dana obrazovanja.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *