Vesti Vesti

Romsko preduzetništvo – izazovi i perspektive

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u saradnji sa YUROM Centrom narednih devet meseci baviće se problemima romskog preduzetništva u okviru projekta „Romsko preduzetništvo – izazovi i perspektive“ koji finansira Think Tank Fund – Fondacije Institut za otvoreno društvo (FOSI Think Thank Fund). Ovim projektom se želi podići svest nadležnih organa o specifičnostima romskog preduzetništva u Srbiji i dati predlog rešenja javne politike koja bi stvorila uslove da se romska nacionalna manjina ohrabri i uzme aktivnije učešće u privrednom razvoju Srbije.

U svrhu postizanja ciljeva projekta InTER i YUROM Centar će sprovesti opsežno istraživanje na teritoriji cele Srbije, a u centru pažnje biće uspešni romski preduzetnici. Istraživanje bi trebalo da odgovori na pitanje da li postoje specifičnosti koje opterećuju poslovanje preduzetnika iz romske zajednice (npr. pristup finansijskom tržištu, pristup državnim programima za razvoj preduzetništva, pristup kvalitetnoj radnoj snazi, problemi u uvozu i izvozu, i sl.) i ponudi rešenja praktične politike koja bi težila ka savladavanju identifikovanih problema.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na press konferenciji u Beogradu i okruglim stolovima u Nišu i Novom Sadu, a centralni događaj će biti Konferencija o romskom preduzetništvu koja će okupiti predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija i stručnu javnost, i na kojoj će se diskutovati o problemima i perspektivama razvoja romskog preduzetništva u Srbiji. Pored toga, u okviru projekta je predviđeno snimanje dokumentarnog filma o romskom preduzetništvu u Srbiji, kao i aktivnosti na medijskom promovisanju i zagovaranju ove teme kod ključnih donosioca odluka.

Imajući u vidu da je 2016. godina proglašena za Godinu preduzetništva, InTER i YUROM Centar ovim projektom žele podržati inicijativu Vlade Republike Srbije i nadležnog ministarstva za jačanje preduzetništva u Srbiji, naročito unutar romske zajednice.

Više informacija o projektu možete naći na internet stranici InTER-a, www.regionalnirazvoj.org.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *