„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Romski kulturni centar Niš – kulturna ili socijalna ustanova?

U toku prošle nedelje u Beogradu je otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu – ERIAC Srbija. ERIAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i Alijanse za evropski romski institut, dok je nemačka vlada pokrovitelj sedišta ERIAC-a u Berlinu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo, Aleksander Soroš, kao i brojni predstavnici međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Broj, kao I  visoki rang zvanica govori o velikim očekivanjima od ERIAC-a u pogledu  promocije romske umetnosti i kulture ne samo u Srbiji, već u regionu.

Velika očekivanja imale su i nišlije kada su pre pune dve godine otvarale Romski kulturni centar, prvu ustanovu kulture ove vrste, čiji je osnivac Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Ukoliko bi neko ko je tada bio na otvaranju želeo da se informiše šta se radilo u Romskom kulturnom centru u proteklom periodu, rezultat pretraživanja informacija na internetu bi bio sledeći:

Na zvaničnom sajtu osnivača, NSRNM o temi Romski kulturni centar Niš nalaze se dve informacije:

U informaciji sa datumom 8. 05. 2019. godine objavljena stoji, između ostalog:

“Dalibor Nakić predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine rekao je da Kuturni centar otvoren u cilju očuvanja kulturnog identiteta Roma. „ Ovo je prva ustanova koja je osnovana od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Grad Niš u kome živi veliki broj Roma zaslužuje jednu ovako ustanovu. Mi u Nacionalnom savetu vidimo ovaj kulturni centar u Nišu kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji već i Roma na Balkanu.

Najveći akcenat biće na kulturi jer smatramo da je ona najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima. Želimo da predstavimo svoju bogatu kulturu i tradiciju i da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se na taj način borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu . Posebna panja u u ovoj ustanovi posvetiće se očuvanju našeg jezika, jer su kultura i jezik ono što identifikuje narod a odvaja ljude od ostalih živih bića i čini pojedinca čovekom, a reč „rom“ upravo to i znači – čovek“, rekao je Dalibor Nakić koji je dodao da Nacionalni savet namerava da formira slične ustanove u još nekoliko gradova u Srbiji.

Po zvaničnom popisu u Srbiji živi oko 148 hiljada Roma a u Nišu oko 7500 ali realno ih je mnogo više, rekao je na otvaranju Centra Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta Roma u Nišu.
“ Nama Romima je kultura i jedna ovakva ustanova preko potrebna. Kultura koja će biti u funkciji opšte emancipacije Roma ali i pojedinca. Kultura koja će sačuvati našu prošlost. Kultura koja će promeniti sadašnjost i koja će otvoriti budućnost“. Za adaptaciju i uređenje Romskog kulturnog centra iz budžeta grada Niša izdvojeno je 3,6 miliona dinara.”

Druga informacija je vezana za posetu predsednika NSRNM Dalibora Nakića Romskom kulturnom centru 30. 09. 2020. godine. Prenosimo je u celini:

“ROMSKI KULTURNI CENTAR – NIŠ

U okviru planiranih poseta Lokalnim samoupravama i romskim naseljima, rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine posetilo je Romski kulturni centar u Nišu.

Predsednik Saveta, Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski prisustvovali su održanom Webinar – u koji je organizovao Romski kulturni centar u saradnji sa predstavnicima Ministarstva zdravlja uz prisustvo romskih zdravstvenih medijatorki.

Domaćini, direktor Kulturnog centra Svetislav Jovanović i potpredsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Igor Paunović, zahvalili su se predstavnicima Saveta na poseti i upoznali ih sa aktivnostima koje sprovodi Kulturni centar tokom godine.

Tom prilikom, predsednik Nakić, srdačno se zahvalio direktoru Jovanoviću na gostoprimstvu i obratio se prisutnima.

Poželeo im je puno uspeha u daljem radu, uz obećanje da će Nacionalni savet Roma, kao osnivač Kulturnog centra, uvek biti podrška u radu predstavnicima romskog NVO sektora, kao i svim romskim sekcijama koje se bave očuvanjem istorije i tradicije Roma.”

Kako ne postoji zvanična stranica Romskog kulturnog centra, informacije o aktivnostima smo potražili na fejsbuk stranici (https://www.facebook.com/Romski-Kulturni-Centar-Nis-419535185533187/?ref=page_internal). Poslednja objava ima datum 23. maj I odnosi se na radionicu sa naslovom: “Javni nastup i medijsko izveštavanje”.

Nadamo se da će ova edukacija pomoći onima koji vode računa o transparentnosti rada ove ustanove, jer je informacija objavljena pre ove pomenute, sa datumom 7. Jul 2020. godine I predstavlja poziv mladima da se prijave za folklornu sekciju. Gotovo godinu dana nije bilo ni jedne informacije na medijima, pa se stiče utisak (nadamo se pogrešni) da se ništa nije ni radilo.

Ostaju pitanja: Ko ima koristi od zgrade koju niko ne koristi u cilju promovisanja romske kulture, a u koju je grad Niš uložio oko 30.000 eura? Zbog čega romska zajednica u Nišu ne koristi mogućnosti koje joj društvo daje I da li ima prava da posle ovakvih slučajeva I dalje smatra da je zapostavljena? I na kraju, zbog čega osnivač Ustanove, da ponovimo, to je Nacionalni savet, ne  promeni nešto kako bi priveo svrsi Romski kulturni centar? Takođe je najavljeno da će jedan deo prostorija ovog centra već od leta biti korišćena za smeštaj dece sa ulice grada Niša.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *