Vesti

„Reklama za pivo“ – vic kao paravan za ismejavanje i omalovažavanje pripadnika romske zajednice

Političari, NVO, javne ličnosti zgroženi ponašanjem lidera opozicije koji se krevelji dok njegov sagovornik vulgarno vređa ljude.

Edin Adilović i Vuk Jeremić

Vuk Jeremić, lider Narodne Srbije, podršku je dao seksizmu i nipodaštavanju ljudi romske nacionalnosti, a njegova sramota zabeležena je na video-klipu koji dosad beleži skoro 40.000 pregleda na Jutjubu.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, u izjavi https://www.republika.rs/vesti/srbija/253816/pljuste-osude-zbog-jeremicevog-ponasanja-lidera-veseli-podsmevanje-manjinama-slabijem-polu?fbclid=IwAR0AAVrCITcVpQ875bEkGsdjpApKsUU9VZAo2uG29x0nJvL76BhcXRjBVik#.YAFben0NKm8.facebook ocenjuje da svaki govor mržnje, pa i ovaj koji je demonstrirao Jeremić, zaslužuje osudu.

– U ovom konkretnom slučaju radi se o licima iz javnog i političkog života koji, umesto da daju primer poštovanja prema ženama i pripadnicima nacionalnih manjina, oni ih najgnusnije vređaju i omalovažavaju. Jeremić, kao jedan od lidera takozvane opozicije, svojim ponašanjem pokazao je u kakvom bi položaju bile žene i Romi kada bi on i njegovi politički istomišljenici bili na vlasti, što nam ukazuje da su nasilnička i šovinistička ideologija sastavni deo njihove politike, baš kao u vreme Ðilasovog vođenja grada Beograda, kada su mnogi Romi nasilno proterani iz Beograda i raseljeni u neuslovne limene kontejnere na nekim ledinama bez putne, komunalne i druge stambene infrastrukture – podsetio je Nakić.

U ime produkcije Roma World i Romske Antidiskriminaciome Mreže, osuđujemo ovakav vid „šale“ na račun pripadnika romske zajednice.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *