Vesti Vesti

Razvijanje romskog preduzetništva

bscap0037

U okviru projekta „Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji podeljeno je priznanje za najbolje prakse u zapoljavanju pripadnika romske zajednice u naselju Leštane u Beogradu. Izabrano je 18 preduzeća širom Srbije koje će obezbediti više od 60 radnih mesta za Rome i Romkinje.

Učesnicima se obratio Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja koji je naznačio da je potreban zajednički rad svih na rešavanju teških problema pogotovu kada je tema zapošljavanja u pitanju. „Dobra je vest da danas počinje sa radom jedna dobra investicija da se zapošljavaju naši građani, a plus se zapošljavaju naši građani i građanke romske nacionalnosti.“

Suzana Paunović direktorka KLJMP izrazila je zadovoljstvo jer od 18 preduzeća u 14 njih su vlasnici pripadnici romske zajednice.

„Takođe, ovo će biti ključna tema buduće Strategije za unapređenje položaja Roma čije usvajanje očekujemo do kraja septembra. Posebno mi je zadovoljstvo što se kroz ovaj projekat pokazalo da postoji jako veliki broj inicijativa i primera dobre prakse širom Srbije koji se odnose na zapošljavanje Roma i Romkinja.“ napomenula je direktorka KLJMP.

Koordinatorka za romske politike Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Marta Garsia Fidalgo je rekla  da „prema ciframa Saveta Evrope, romska populacija u Srbiji čini osam odsto ukupne populacije i dodala da su Romi u Srbiji uglavnom u veoma teškom položaju, a da je za prevazilaženje te situacije zapošljavanje od suštinskog značaja.“ Takođe je napomenula da ovih 18 preduzeća imaju veliku odgovornost i da će dokazati da je Integracija Roma moguća-

Šef misije OEBS u Srbiji Petar Burkhard izjavio je danas da uspešna inkluzija Roma u Srbiji zahteva sveobuhvatan pristup, koji se odnosi, između ostalog, na poboljšanje uslova obrazovanja, stanovanja i zapošljavanje.
On je kazao da je ključna oblast zapošljavanje i da preduzeća koja su izabrana imaju najbolju praksu za zapošljavanje Roma kroz socijalno preduzetništvo.

Predsednik NSRNM Vitomir Mihajlović je rekao da je najveća diskriinacija prema romima u oblast zapošljavanja, procenat nezaposlenosti u romskoj zajednici je veći od 90%.

Iako ima afirmativnih mera u obrazovanju, koje su doprinele stvaranju školovnog kadra koji čeka na zaposlenje više godina, nova „Strategija“ će doprineti povećanju broja zaposlenih Roma putem ovakvih i sličnih projekata, napomenuo je g. Mihajović.

Preduzeća koja su dobila neophodne mašine i opremu uglavnom se bave recikliranjem otpada, proizvodnjom i preradom konjskog mesa, proizvodnjom papirne galanterije, vođenjem poslovnih knjiga itd. Pored ovoga preduzeća dobijaju i stručne podrške kao i profesionalne obuke.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *