Vesti Vesti

Diskriminacija u Srbiji opada?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je, gostujući u Novom danu televizije N1, da diskriminacija u Srbiji opada.

Brankica Janković izabrana je krajem prošlog meseca za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Iako je pred Srbijom još dosta izazova u borbi protiv diskriminacije, ona smatra da je situacija danas dosta bolja nego pre nekoliko godina.

Podsetila je da je npr. prošle godine u Beogradu organizovana Parada ponosa, kao i da će u subotu, 27. juna, više nevladinih organizacija, treću godini zaredom, organizovati šetnju “Zona slobodna od mržnje”, koja je ove godine posvećena antifašizmu. Janković je rekla da će učestvovati u šetnji, a pozvala je i građane da joj se pridruže.

Poverenica je ocenila i da je u Srbiji unapređen položaj osoba sa invaliditetom ali da se one i dalje suočavaju sa brojnim barijerama.

Kada je reč o Romima, Janković je ukazala na problem stvaranja novog animoziteta prema toj nacionalnoj zajednici, jer se u javnosti stvara pogrešna slika da država izdvaja veliku količinu novca za njih. Istina je, kako kaže, da veliki broj donatora pomaže unapređenje položaja romske nacionalne zajednice, ali da najveći deo tih sredstava odlazi na administriranje, dok manje od 10 odsto novca zaista završi u rukama romskih porodica.

Više informacija na linku:

Izvor: N1

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *