Vesti Vesti

Rasistički napadi na Rome u Italiji – višedecenijski sistemski problem

PISMO ZABRINUTOSTI

Rasistički napadi na Rome u Italiji – višedecenijski sistemski problem

Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Luki Goriju

Poštovani ambasadore, romski građanski pokret Opre Roma Srbija Vam se obraća da bi izrazio zabrinutost povodom nedavnog incidenta koji se desio u San Đorđo a Kolonika (Prato), u romskom naselju u kojem su rasisti zapalili ulaz u naselje.

Opre Roma Srbija je romski pokret koji je u svom prethodnom radu bio u odnosu sa više od 30.000 Roma u Srbiji. Pokret radi na političkom organizovanju romske zajednice u cilju odgovora na prioritete zajednice. Između ostalog, pokret odgovara na rasizam u svim sferama društva.

Rasistički incidenti u Italiji su zabrinjavajući jer predstavljaju pretnju ne samo za bezbednost romske zajednice već i opstajanje demokratije u Italiji. Skorašnji događaj u San Đorđo-u je hitan poziv da se stane na put takvim incidentima.

Naime, u noći između 18. i 19. septembra u San Đorđo-u zatamljeni automobil Fiat Punto je ušao u romsko naselje i iz njega je bačen Molotovljev koktel (zapaljivo oružje) na ulaz naselja u kojem žive Romi. Izazvan požar je načinio veliku materijalnu štetu stanovnicima naselja. U istom selu je 2019. godine poslanik Đovani Donzeli iz konzervativne partije „Braća Italije“ (Fratelli d’italia) dao uznemirujuću izjavu prema romskoj zajednici: „Mesta poput ovih moraju biti sravnjena sa zemljom. Potražite posao, kuću, zabava je gotova“. Ovakvog izjavom rasistički poslanik je ugrozio bezbednost Roma i ohrabrio rasiste da napadaju Rome.

Ovaj incident nije izolovani slučaj već deo šireg obrasca neprijateljstva koje postoji prema romskoj zajednici, često podstaknutog izjavama političkih partija i drugih važnih političkih figura u Italiji.

Naš pokret, kao i cela transnacionalna mreža romskih pokreta u Evropi izražava zabrinutost za Rome u Italiji i pruža podršku svim organizacijama i akterima koji za cilj imaju očuvanje demokratskih vrednosti u Evropi.

S tim u vezi, Opre Roma Srbija ovim pismom stoji uz sestrinski pokret Kethane iz Italije i podržavamo njihov zahtev za osnivanje radne grupe u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova čiji će primarni cilj biti obezbeđivanje sigurnosti romskoj zajednici u Italiji. Članovi radne grupe treba na lokalnom nivou, preko Prefektura, da različitim mehanizmima utiču na nasilje i rade na prevenciji kako se slični događaji ne bi ponavljali.

Pokret vidi veliku važnost u reakciji Ambasade Italije u Beogradu kao najvišeg diplomatskog predstavništva Italije na ovakve slučajeve koje šire mržnju i netrpeljivost u demokratskoj Evropi.

S poštovanjem

Opre Roma Srbija

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *