Vesti Vesti

Romi i uzbunjivači na glavnoj bini u Nišu

U Nišu je 10.05.2024., održana tribina portala Pištaljka i koncert romskog benda Kal čime je započela turneja “U ritmu Pištaljke”. Ovaj događaj
okupio je Rome iz Niša i lokalne uzbunjivače koji su kroz muziku i razgovor ukazali da se suočavaju sa sličnim izazovima u društvu, i
razmenili iskustva o tome kako se boriti sa margine društva.


Urednica Pištaljke Dragana Matović govorila je o tome kako sve grupe sa margine moraju da se bore za pravedniji položaj i da je za tu borbu potrebno da se udruže.
“Pištaljka u skoro svakom gradu u Srbiji ima po jednog uzbunjivača kojeg brani, bar jednog. To je čitava vojska koja je dovoljno snažna da se bori za svoja prava”, rekla je Matović i dodala da je Pištaljka uspela da od uzbunjivača, koji su nekada bili ugnjetavani, za 15 godina napravi uticajne i važne pojedince.
Uzbunjivač i ekonomista iz Gradske uprave Prokuplja Sanja Marjanović ispričala je sa kakvim se sve problemima i odmazdom suočila jer je prijavila nezakonitosti u gradskom budžetu. Ona je istakla značaj Pištaljke uz čiju pomoć je, nakon otkaza, sudskom odlukom vraćena na svoje radno mesto.
“Sve dok nisam upoznala Pištaljku, meni je bilo jako loše. Svaka vrata su se zatvarala, a tada su se otvorila. Od tada ja počinjem da verujem da postoji sudija koji će da sudi po pravu i u moju korist”. rekla je Marjanović.
Osnivač udruženja “Roma World”, takođe je, ispričao da je i romska zajednica uspela da aktivizom zaustavi promenu naziva Bulevara Šabana Bajramovića, čuvajući tako kultrurnu baštinu.


Advokat Pištaljke iz Niša Bratislav Todorović govorio je o mogućnostima Zakona o zaštiti uzbunjivača i načinima pravne borbe
kroz primer zastupanja uzbunjivača Sanje Marjanović. Todorović je nastupio i u muzičkom delu večeri, sa svojim bendom
“Naissus Gypsy Orchestra” kao predgrupa grupe Kal.
Atmosferu je podigla i svirka Kal-a, jednog od najpoznatijih romskih bendova. Tokom koncerta svirali su svoje stare pesme, ali i neke nove poput pesme “Vetrenjače” koja je nastala u okviru projekta “Raspevani junaci: Od margine do glavne bine”.
Zajednički projekat Pištaljke, Romskog kulturnog centra i Aksioma podržan je od strane Britiš kaunsila (British Council), a realizuje se u
okviru projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs) koji finansira Evropska unija

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *