Vesti Vesti

Protest Roma u Berlinu protiv prisilne deportacije

22.maja.2015.godine u Berlinu više od 70 romskih porodica među kojima je bilo i 30-ro dece , mirno  je protestvovalo u Nedelju  22.maja  ispred Memorijalnog komleksa u Berlinu, koji je podignut u znak sećanja na holokaust koji je počinjen nad  Romima i Sinti Romima u II svetskom ratu. Poruka ovog protesta je bila ,  ” Amen sijam akate”-” Mi smo ovde”  čime su hteli  da skrenu pažnju Nemačkog Bundestaga ,  na strah i pretnje koje trpe već nekoliko meseci  , kao  i od pretnji deportacije nazad u svoje matične zemlje kao što su Albanija, Kosovo, Srbija Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.  Protestanti su zahtevali  da  Bundestag povuče odluku  o depotraciji.

mesto protesta

Međutim prema pisanju lista Berliner-Cajtung okupljenim romima nije dozvoljeno protestvovanje posle vremena koje je bilo zakazano, tako da je policija intervenisala oko 23:45 kako bi rasterala protestante, bez upotrebe prekomerne sile.

protest roma

 

Ovu informaciju je našoj produkciji potvrdio  organizator protesta Kenan Emini iz Organizacije Ale Blaiben , i napominje  “Svi Romi koji se nalaze u Nemačku imaju status “Duldung abshibung ” i oni Romi  koji su pobegli od rata na Kosovu , kojima ni posle 20 i više godina nije rešen status , mogu u svakom momentu  biti deportovani u zemlju porekla”.

kenan

Međutim prema pisanju Portal 24 Vakti mnogi su bili uhapšeni i privedeni u policijske stanice. Protest je bio krvav , mnoge žene i deca  bežali su od agresije i nasilja policije. Privedeni u Policijskoj stanici su bili pušteni u ranim jutarnjim časovima.

hapšenja

Deportacije planirane za ovaj i sledeći mesec :

– Kalsruhe , Baden Vurtemberg sreda 04/05/2016

-Tirana, utorak 10/05/2016

–  Pristina petak /20/05/2016

– Beograd i Skoplje petak 03/06/2016

– Tirana,  četvrtak 09/06/2016

–Priština,  Beograd, Skoplje, petak 15:06/2016

 

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *