Vesti

Program ROMACTED i u Subotici

U Zelenoj sali Gradske kuće danas je predstavljen program „ROMACTED“ („Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“), koji zajedno sprovode Evropska unija i Savet Evrope, a koji će se realizovati u deset gradova i opština širom Srbije.

O projektu, koji je još jedan korak ka poboljšanju pološaja Roma, razgovarali su Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Vera Kurtić, projektna službenica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Nenad Ivanišević i Danijela Lakatoš, predstavnici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

– Program podrazumeva osnaživanje romske zajednice na lokalu, kako inidividualno, tako i cele romske zajednice u celini. Subotica je prepoznata kako grad u kome postoji jaka politička volja da se radi na osnaživanju Roma, imamo Savet koji dobro funkcioniše, Akcioni plan do 2021. godine, da smo jedini grad u Srbiji u kome rade dva romska koorinatora i pet asistenata u obrazovnom sistemu – istakao je Ilija Đukanović. – Subotica je spremna da na svim poljima i dalje radi na unapređenju položaja Roma i Romkinja i pratićemo sve programe u Srbiji i regionu.

Zahvalivši se našem gradu što je deo ovog programa, Vera Kurtić istakla je značaj ovih aktivnosti.

– Program „Romacted“ ima za cilj da promoviše dobro upravljanje i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou i zato je važan za celu romsku zajednicu, ali i celo naše društvo – naglasila je Vera Kurtić. – Program traje do 2020. godine i želimo što više da radimo na lokalu.

Program „Romacted“ ima punu podršku Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

– Važno je istaći, naročito u ovakvim višenacionalnim sredinama, da se država brine o svakom svom građaninu, bez obzira na nacionalnost, boju kože ili seksualno opredeljenje. Koordinaciono telo će nastaviti da podržava ovakve projekte jer smatramo da su ravnopravnost i antidiskriminacija veoma važni, i da u našoj zemlji svaki građanim uživa sva prava – istakao je Ivanišević.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *