„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “

Produkcija Romaworld-50 godina od prvog Svetskog kongresa Roma, šta se promenilo?

Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona. Za romsku himnu je tada utvrđena pesma “Đelem, đelem”, a dogovoren je i izgled zastave Roma sa točkom kao centralnim simbolom. Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 pripadnika te nacionalne manjine i najugroženiji su deo populacije.Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma doživi 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole. Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji. Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih širom planete ima do 20 miliona, dok u Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 Roma. U svim mestima gde žive pripadnici romske zajednice su na sjvoj način obeležili 8.april, shodno sa trenutnom situacijom.

U Nišu prema zvaničnim podacima živi oko 7 hiljada Roma i Romkinja , nezvanično oko 20 hiljada. Najveći problem je zapošljavanje pripadnika ove zajednice kao i stanovanje. U razgovoru sa zamenicom gradonačelnice grada Niša, Dušicom Davidović istaknut je problem ranih brakova, ali i svi ostali problemi sa kojima se susreće ova zajednica, vrlo brzo biće usvoje i LAP za Rome i Romkinje koji će biti budžetiran sa milion dinara, takođe će lokalna samouprava 8.aprila, zgradu Narodnog pozorišta prekriti bojama romske zastave kao jedan čin poštovanja ove zajednice.

„Izradu ovog video-materijala omogućio je EUROPEAN endowmwnt for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *