Vesti Vesti

Prljavi heroin ubija obespravljene Rome u Srbiji

Tarzan živi u kućici sa limenim krovom u getu na brdovitom obodu glavnog grada Srbije. Meštani ovo mesto zovu „Mali Leskovac“, po osiromašenom gradu na jugu Srbije. To je jedno od stotinak divljih romskih naselja koja su nikla oko Beograda. Naselje je zatrpano smrdljivom gomilom smeća. Domovi se nižu s obe strane zemljanog puta. Tokom moje posete u junu, video sam kako se koza krije u hladu veša na štriku. Prazne udžerice su pune špriceva — krša koji za sobom ostavljaju korisnici „pajda“, omiljene droge mnogih zavisnika u ovoj zajednici koju nabavljaju budzašto.

Lokalni sleng za drogu, pajdo, zapravo se odnosi na heroin, ali ne onakav kakvog inače znate. Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC), heroin u Srbiji je neverovatno „prljav“; uzorci droge koju su 2011. godine zaplenile vlasti bili su „čisti“ u proseku između jedan i osam odsto .

Iako je pajdo đubre, a korisnike dejstvo drži svega 15 minuta, on po pravilu preovlađuje među obespravljenim Romima u Srbiji — alkohol, kanabis i kokain su u poređenju sa njim skup luksuz do kog je teško doći. A pajdo im daje više užitka za sitan novac.

više informacija na link.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *