Vesti Vesti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti zaključila da Informer nije diskriminisao izbeglice i migrante

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je, postupajući po pritužbi Praxisa, zaključila da u članku „PAŽNjA! Sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip!”, koji je dnevni list Informer objavio 1.7.2015. godine, nema povrede prava prema Zakonu o zabrani diskriminacije.

Pozivajući se na domaće i međunarodno zakonodavstvo, Praxis je ukazao da sporni tekst neosnovano pravi razliku između izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana i svih ostalih stranaca koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima postoje rizici od navedenih bolesti. U samom tekstu nema zvaničnih podataka o eventualnom povećanju zaraznih bolesti u Srbiji i isticanje državljanstva u prvi plan kao i pripadnost određenoj grupi nije u funkciji razumevanja konteksta događaja o kojem se izveštava. Pored toga, sporni članak neopravdano unosi nemir i strah od prisustva izbeglica i migranata u Srbiji, s obzirom na to da se i naslovom antrfilea sugeriše da je „svaki kontakt sa migrantima opasan”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je stava da „autor/ka teksta prenosi citirane izjave, odnosno mišljenja i zapažanja epidemiologa i da stoga odgovornost novinara/urednika za izjave koje je dalo neko drugo lice nije opravdana…”. U zaključku, poverenica se, između ostalog, poziva na međunarodne izvore i praksu i posebno navodi jurisprudenciju Evropskog suda za ljudska prava iz koje proizilazi da ograničenja slobode izražavanja ne smeju biti takva da „obeshrabre otvorenu raspravu o stvarima od javnog interesa”.

Uprkos stavu poverenice, Praxis smatra da odgovornost medija ne može biti isključena niti umanjena činjenicom da su u tekstu „samo” preneti stavovi trećih lica, jer je svrha postojanja glavnog i odgovornog urednika da preuzme odgovornost za informaciju koja je saopštena u glasilu. Slažemo se da u demokratskom društvu sloboda izražavanja može biti samo izuzetno ograničena i da ta ograničenja ne smeju da „obeshrabre otvorenu raspravu o stvarima od javnog interesa”, međutim osporeni navodi, ocene i stavovi to ni u kom slučaju nisu.

Odsustvo osude na pisanje Informera je propuštena prilika da se jasno ukaže na odgovornost medija prilikom izveštavanja i obavezu da ne podstiču na diskriminaciju, ne šire neopravdan strah i netrpeljivost prema izbeglicama i migrantima koji prolaze kroz Srbiju, kao i da se istakne da se diskriminacija ne može opravdati argumentom da se radi o pukom prenošenju izjave sagovornika.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *