Zvanično, prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi nešto manje od 150.000 Roma. Nezvanično, prema podacima nevladinih organizacija, ta brojka je barem tri puta veća, a jedan od razloga za ovo stanje jeste taj što se Romi ne izjašnjavaju kao Romi – da bi sebi dali veću šansu da uspeju u Srbiji. U Nišu ih ima 6997, nezvanično tri puta više. Na žalost posla za Rome nema , više od 90% su bez posla.

Zahvaljujući realizaciji projekta „Akcija zapošljavanja Roma“ koji je podržan od strane SKGO-a, 12 polaznika je dobilo sertifikate iz preduzetništva, 40 Roma i Romkinja je dobilo sertifikate o prekvaifikaciji, i to za viljuškariste, manikire pedikire, fasadere-molere, gerento-domaćice kao i kurseve nemačkog jezika. Takođe je tokom realizacije ovog projekta 5 preduzetnika iz romske zajednice ili iz većinske zajednice stime da zaposli pripadnika/cu iz romske zajednice, trebalo da dobije pomoć od po 2000 eura, na žalost do ove realizacije nije došlo, nezvanično smo saznali da će se ova aktivnost ipak vrlo brzo realizovati. Verujemo da će poslodavci imati više sluha za pripadnike romske zajednice kada je u pitanju zapošljavanje.

„Izradu ovog video-materijala omogućio je EUROPEAN endowmwnt for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *