Vesti Vesti

Preminula kraljica romske muzike Esma Redžepova

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti, preneli su lokalni mediji. Pre dve sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljica romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svetskim razmerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umetnika Makedonije.Pevačica, koja je bila popularna na balkanskom prostoru, tokom života je odgajila 47 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svetu.

Esma Redžepova (Skoplje, SFR Jugoslavija, 8. avgust 1943 — Skoplje, Makedonija, 11. decembar 2016.[1]) bila je makedonska pevačica romskog porekla, tekstopisac i humanitarka. Tokom svog života nastupila je u više od 15.000 koncerata u 30 zemalja, od čega 2.000 humanitarnih nastupa.[2] Sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim je negovala četrdeset sedmoro dece,[2] i primila je veliki broj priznanja za svoj humanitarni rad. Ona je stvorila više od 580 umetničkih dela.[2] Ovo uključuje 108 singlova, 20 albuma, i 6 filmova. Upravo zbog svog humanitarnog rada bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Dobila je brojne nagrade, od kojih su najznačajnije:

Nagrada UNICEF-a
Nagrada 13. novembar
Nacionalni Artist Makedonije (2013)
Orden zasluga za Makedoniju (2013)

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *