Vesti Vesti

Požar u naselju Čukarička šuma u Beogradu

U neformalnom romskom naselju u Galipoljskoj ulici na opštini Čukarica u Beogradu, 20.oktobra, 2016.g. u večernjim časovima došlo je do požara u kome je nastala velika materijalna šteta. Na sreću u požaru niko nije povređen ali je u njemu stradala sva imovina koju su ovi ljudi posedovali.

pozar-2

foto: Regionalni centar za prava manjina

Porodice koje su izgubile krov nad glavom pronašle su privremeno utočište kod svojih rođaka koji žive u istom naselju. Predstavnici opštinskih i gradskih vlasti koji su obišli naselje nakon incidenta ovim ljudima nisu ponudili bilo kakav alternativni smeštaj. Staviše, jasno im je stavljeno do znanja da tako nešto i ne očekuju, navodi se na FB strani Regionalnog centra za prava manjina .

pozar

foto: Regionalni centar za prava manjina

 

U neformalnom naselju „Čukarička šuma“ preko 17 godina žive Romi i Romkinje, uglavnom interno raseljena lica sa Kosova, u improvizovanim stambenim objektima bez ikakve infrastrukture, i u krajnje nehumanim uslovima. Prema popisu Sekretarijata za socijalnu zaštitu u naselju živi 81 porodica, odnosno 467 osoba. Gotovo bez izuzetka, reč  je o nezaposlenim osobama. Najčešće žive isključivo od sakupljanja sekundarnih sirovina.

Nakon više od 17 godina još uvek ne postoji naznaka za pronalaženje trajnog i održivog stambenog rešenja za ova lica.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *