„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

„Povratak u nove šanse“ – projekat realizuje nemačka nevladina organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V.

Nemačka nevladina organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V.realizuje projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila III“ od decembra 2020. do kraja juna2022. godine uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru programa „Migracije za razvoj“ (PME). Program (PME) je deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Opšti cilj Helpovog projekta „Upravljanje migracijama“ je unapređenje položaja povratnika po readmisiji, tražilaca azila i drugih pripadnika socijalno ugroženih grupa stanovništva kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje stambenih uslova života.

Ovo je Helpov treći ciklus pomoći readmisantima i socijalno ugroženom stanovništvu u Srbiji kroz koji se obezbeđuju mere informisanja, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja

U celini, sve četiri mere predstavljaju zaokružen ciklus sveobuhvatne pomoći ljudima koji se dobrovoljno ili prisilno vraćaju u domovinu sa azila iz zemalja Evropske unije, najčešće Nemačke (više od polovine registrovanih korisnika jednog ili više vidova podrške u okviru Helpovog projekta dolazi upravo iz ove evropske zemlje).

U period od januara 2018. do juna 2021. godine ukupno je preko ovog projekta o mogućnostima za readmisante koje pruža ovaj projekat informisano 9033 osobe, 3686 dece je dobilo udžbenike, školski pribor, sredstva za dezinfekciju, tablete; za 677 lica je obezbedjena donacija u vrednosti od 2.000 eura za započinjanje ili proširivanje malog biznisa, dok je 541 porodica dobila pomoć u gradjevinskim radovima, materijalu, osnovnim uredjajima I nameštaju kao meru za poboljšanje I unapredjenje stambenih uslova života.  

Goran Petrović iz Niške Banje koji je sa svojom petočlanom porodicom morao da se vrati iz Holandije kaže da mu je pomoć Helpa u gradjevinskom materijalu mnogo značila. “Obnovio sam staru kuću I tako stvorio pristojne uslove za život za sebe I svoju decu. Bez pomoći Helpa ovo ne bih nikako mogao sam da uradim. “

Do kraja treće faze projekta  Upravljanja migracijama očekivani rezultati treba da budu:

U saradnji sa SKRUG Liga Roma najmanje 3200 povratnika i pripadnika marginalizovanih grupa podržano kroz informativne centre (habove) na teritoriji Srbije.

Najmanje 140 kuća biće obnovljeno i opremljeno.

Najmanje 140 lica biće podržano donacijom u opremi za ekonomsko osnaživanje samozapošljavanjem i zapošljavanjem.

Najmanje 170 lica biće podržano u sticanju novih znanja i veština, odnosno poslovnih i stručnih kvalifikacija koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada.

Najmanje 300 dece biće podržano u procesu inkluzije u formalni obrazovni sistem obezbeđivanjem osnovnog školskog pribora.

Projekat se završava juna meseca 2022. godine.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *