Vesti Vesti

Reintegracija Roma povratnika iz EU – lakše do posla, obrazovanja!

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, istakao je na današnjoj konferenciji ,,Podrška reintegraciji Roma povratnika“ da je reintegracija Roma povratnika proces u kome sve nadležne institucije i nevladine organizacije treba da učestvuju zajedno i da je resorno ministarstvo spremno da pruži svu neophodnu podršku u tom procesu.

Državni sekretar je podsetio da je naša zemlja u jeku najveće migrantske krize donela Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, što pokazuje da država pridaje veliku važnost rešavanju ključnih pitanja građana romske nacionalne manjine. Akcioni plan kojim su predviđene mere podsticanja zapošljivosti i ekonomsko osnaživanje pripadnika romske nacionalnosti, biće uskoro usvojen, najavio je Ivanišević. On je posebno podvukao značaj obrazovanja Roma radi sticanja neophodnih kompetencija za ravnopravno učešće na tržištu rada.
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, navela je da je projekat ,,Reintegracija Roma povratnika u Srbiju“ razvojno orijentisan i pokazuje da oni koji se vraćaju u našu zemlju mogu da učestvuju u njenom razvoju. ,,Bez pune integracije svih građana ove zemlje nema ni ozbiljne demokratije“, istakla je Liht.
Projekat ,,Reintegracija Roma povratnika u Srbiju“ pokrenut je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Ligom Roma. Projekat teži da omogući bolji pristup društvenom uključivanju, zapošljavanju i obrazovanju Roma kojima je odbijen zahtev za azil u Nemačkoj ili drugoj državi članici EU.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *