Vesti Vesti

Podeljeno 174 sertifikata o završenom programu obuke za pedagoške asistente

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i predsednica Upravnog odbora projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“ Suzana Paunović prisustvovala je  dodeli sertifikata 174 pedagoša asistentia o završenoj obuci na svečanosti  sa početkom u 12:00 časova u Kragujevcu ( Univerzitet u Kragujevcu).

Kakose navodi na sajtu Kancelarije za ljudska i manjinska prava pored Paunović, na svečanosti prisutnima su se obratili i Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nikolas Bizel, šef prvog sektora operacija, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Jan Lueneburg, šef odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS-a u Srbiji, Vitomir Mihajlović, predsednik romskog nacionalnog saveta i Božidar Nikolić, predsednik Asocijacije pedagoških asistenata.

Prema rečima Paunović, uz punu podršku pedagoških asistenata, u predškolske ustanove je za samo godinu dana upisano 1.300 dece, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da se dosad pažnja nije posvećivala pripremama za obrazovanje, a što je za rezultat imalo veliku stopu napuštanja školovanja.

suzana

Primenom afirmativnih mera od 2003. na fakultete i visoke škole upisano je 1.782 studenta i 3.438 srednjoškolaca i ustanovljen je sistem praćenja redovnosti pohađanja i postignuća učenika.

Paunović je istakla i da je, kako bi bili motivisani da nastave školovanje, u prethodne dve školske godine obezbeđeno dodatnih 1.025 stipendija za romske srednjoškolce, zahvaljujući projektu „Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma“

”Obrazovanje je preduslov za izlazak Roma iz siromaštva i zbog toga je veoma važno kontinuirano praćenje, ali i podrška radu pedagoških asistenata, prikupljanje rezultata rada sa terena i razvijanje mreže pedagoških asistenata”, rekla je Paunović.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *