„ Pitanje vakcinacije je pitanje nacionalne bezbednosti! Moramo da nastavimo sa vakcinacijom kako bi zaštitili stanovništvo od Covida 19, sve dok se ne proglasi kraj pandemije. Malo smo posustali, dugo ovo traje, ali ne smemo da odustanemo i zato pozivam sve da se vakcinišu i tako zaštite sebe i svoje najbliže“, rekla je u Nišu ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović.

Ona je, zajedno sa gradonačelnicom Niša, Draganom Sotirovski podelila 500 higijenskih porodičnih paketa pripadnicima romske nacioanlne manjine koji žive u tzv. podstandardnim naseljima. Ovo je, po rečima ministarke samo deo borbe protiv Covid 19 u podstandardnim naseljima koji takodje uključuje i evidentiranje stanovnika tih naselja za vakcinaciju. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave , u saradnji sa Crvenim Krstom Srbije, GIZ-om, Fondacijom za otvoreno društvo, SGKO i UNHCR-om organizovalo je podelu 12.000 higijenskih paketa u 29 opština Srbije i 179 podstandardnih naselja u kojima žive Romi.

Na pitanje novinara našeg portala šta da rade i kako da se štite od Covida 19 gotovo 30 hiljada Romkinja i Roma u Srbiji koji žive bez vode u ovom trenutku, i ne mali broj onih kojih žive bez električne energije, ministarka je naglasila da ono što se potroši mora da se plati, a da Ministarstvo čini dodatne napore da, zbog pandemije obezbedi osnovne uslove za život u podstandardnim naseljima. Problem je kompleksan i mora infrastrutkurno da se reši, rekla je ministarka i dodala da dobra volje u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave postoji. Mora da se pronadje neko dugoročno rešenje za ovako velike probleme, i mi radimo na tome, rekla je ministarka Obradović.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski je naglasila da je grad Niš ušao u proces legalizacije kuća u romskim naseljima. Dve lokacije na kojima se nalaze podstandarna naselja, Crvena Zvezda i Jevrejsko groblje neće biti moguće legalizovati, a za ostala naselja veliko je interesovanje za ovaj proces i na dobrom smo putu da omogućimo stanovnicima romskih naselja da budu legalni vlasnici svojih kuća, rekla je, izmedju ostalog gradonačelnice Niša Dragana Sotirovski. Ona je još jednom apelovala na predstavnike romske nacioanlane manjine da se vakcinišu.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *