Vesti Vesti

Oskrnavljen grob Šabana Bajramovića!

Nepoznati vandali oskrnavili su grob pevača Šabana Bajramovića na Novom groblju u Nišu, tvrdi za „Kurir“ njegov bivši zet Ljubiša Jovanović. On već dve decenije živi u Danskoj, a tokom posete Nišu zatekao je stravičan prizor.

„Isečene su vaze, ukradena je kugla, a bronzana figura sklonjena. Ostali okolni spomenici i grobna mesta bili su netaknuti. Ovo je velika sramota za Niš kao grad. Na groblju postoje čuvari, a to da se desi u Aleji velikana je skandal. Njegova žena Milica je pala u tešku depresiju“, rekao je Ljubiša.

Direktor Novog groblja Igro Jovanić potvrdio je da je došlo do krađe.

„Nije osrknavljen samo grob poznatog pevača već još nekoliko oko njega. Kradljivci su sa tih grobova skinuli mesingane vaze za cveće i delove ograde. Ovo nije prvi slučaj i u nekoliko navrata smo to prijavljivali policiji koja uporno traga za lopovima“, rekao je Jovanić za „Kurir“.

Obeležja podignuta u čast kralja romske muzike nisu prvi put na meti vandala. Od postavljanja 2010. godine na njegovom spoemniku su više puta ispisivani grafiti mržnje.

„Veoma ružna vest. Igrom slučaja, bio sam jedan od donatora spomenika na tom grobu. To zahteva ozbiljnu istragu uprave na groblju. Šaban u modernoj istoriji Niša ima mesto kao umetnil. On ne sme da bude meta nasrtaja. Toga je bilo i ranije, ali za to ne postoji opravdanje. Gradske vlasti nisu učinile ništa da se se sećanje na njega sačuva“, rekao je bivši premijer Srbije Zoran Živković.

Muzika i umetnost Šabana Bajramovića, koji je preminuo 2008, spajala je srpski i romski narod. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine, a prvu ploču snimio je 1964. godine. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao i komponovao oko 700 pesama.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba. Na lični poziv Indire Gandi nastupio je i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske ciganske muzike.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *