Vesti

Opština Prokuplje uručila nagrade romskim učenicima

Povodom Međunarodnog dana Roma član Opštinskog veća za prosvetu i sport Maja Ranđelović u ime Opštine Prokuplje uručila je najboljim romskim učenicima u osnovnim školama poklon knjige. U tu čast priređen je prijem za ove učenike. Nagrađeni su Mario Mutić, Marija Saćipović i Bojana Saćipović i svi su učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ .


– Lokalna samouprava se trudi da maksimalno podrži razvoj romske zajednice, a po poslednjim podacima 10 odsto učenika u školama su Romi. Ovo je samo jedan korak koji činimo kako bi im pokazali da su ravnopravni članovi zajednice. Opština prokuplje zajedno sa Pirotom i Valdičinim Hanom narednih nekoliko godina učestvuje u projektu „Mere prevencije osipanja dece romske nacionalnosti iz obrazovanja“ koji ima za cilj masovno uključivanje Roma u sistem obrazovanja- kazala je Ranđelović.
Po poslednjim podacima Opština Prokuplje što s eobrazovanja tiče je daleko bolja od mnogih drugih sredina u okruženju. Potvrda toga je i to što iz ove sredine ima sedam studenta romske nacionalnosti, a kako kaže Safet Sušica pedagoški asistent u OŠ „Tatko“ pomak u obarzovanju romske dece u Prokuplju je značajan.
– Na tome se naravno i dalje trea raditi, ali u odnosu na druge sredine, ovde je situacija daleko bolja i romska deca idu u školu- naglasio je on.
Kako se vsake godine unazad 15 godina 8. april kao Međunarodni dan Roma obeležava i u Prokuplju, odlučeno je da ove godine težište bude na najmlađe, odnosno na decu koja se školuju i postižu odlične rezultate.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *