Vesti Vesti

Od 1.jula Oko sokolovo u Nišu – vozači oprez – kazne paprene!

Sistem “Oko sokolovo” počeće da deluje na ulicama Niša od prvog jula, otkrila je danas gradonačelnica Dragana Sotirovski.

U početku će prestupnici biti sankcionisani opemenama, a od avgusta će se krenuti sa kaznama, sa ciljem sprečavanja zastoja u saobraćaju.

“Oko sokolovo će na našim ulicama biti od prvog jula. Prvih dana će to biti samo opomene, bez pravih kazni. Od 1. avgusta ćemo morati malo i da se kažnjavamo, sve u cilju boljeg i efikasnijeg funkcionisanja saobraćaja u gradu. Grad nam je veliki, imamo veliki broj automobila na ulici. To verovatno pokazuje da nam je standard bolji, zato što imamo mogućnost da sebi priuštimo da se vozimo automobilima”, rekla je gradonačelnica, pa dodala:

“Istovremeno, za one koji zaustave čitav saobraćaj, uz četiri migavca, Oko sokolovo će biti jedini spas. To je na tačkama kroz Dušanovu ulicu, Knjaževačku ulicu, Bulevar Nemanjića… Često se dešavalo da autobusi vrlo teško prolaze ili zaustave čitav saobraćaj zato što vozilo stoji. Verujemo da će Oko sokolovo pomoći u rešavanju tog saobraćajnog problema.”

Zaduženja sistema Oko sokolovo

Koliko često vam se dogodilo da morate sići sa trotoara kako biste zaobišli parkirani automobil, a time ugrozili i svoju bezbednost? Ili – koliko vas je puta probudila truba autobusa koji ne može da prođe zbog automobila koji mu blokira prolaz?

Sve su ovo svakodnevne situacije sa kojima se stanovnici glavnog grada suočavaju na dnevnom nivou. Sistem Oko Sokolovo zamišljen je kao “lek” za nepropisno parkirane automobile koji prave problem stanarima i pešacima, ali i ometaju saobraćaj.

#1 Regulisanje bahatog parkiranja

Novi sistem elektronske i video kontrole ulica, parking mesta i trotoara, Grad Beograd uveo je zbog brojnih primedbi sugrađana na nesavesne vozače i nepropisno parkirane automobile po trotoarima, na prilazu dvorištima ali i parking mestima koja nisu namenjena njima – kao što je slučaj sa mestima za osobe sa invaliditetom.

Oko sokolovo beležiće i nepropisne prelaze i zaustavljanja automobila na mestima gde je to izričito zabranjeno, kao što su tramvajske šine, pešački prelazi, trotoari ali i žute trake – čime bi trebalo značajno da se ratsereti i ubrza protok gradskog saobraćaja, hitne službe kao i gradskih taksi usluga.

#2 Kontrola naplate parkinga

Pored svog osnovnog zaduženja, sistem će regulisati i plaćanje parkiranja. Naime, vozila će na parking mestima u ulicama kroz koje prolaze detektovati i vozila koja su propisno parkirana, ali koja nisu platila parking, kao i vozila koja su prekoračila dozvoljeno vreme zadržavanja u zoni.

Sistem će kazne izdavati elektronskim putem. Na ovaj način će kontrolori dobiti značajnu pomoć, pogotovo prilikom lošijih vremenskih uslova.

Kako funkcioniše sistem Oko sokolovo?

Kako je do sada bilo uobičajeno da o nepropisno parkiranim automobilima i nesavesnim vozačima brigu vode komunalna i saobraćajna policija, dešavalo se da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše na vreme ili da prođe nekažnjeno.

Sistem Oko sokolovo je značajni dodatak unapređenju saobraćajne bezbednosti u gradu jer će prolaziti ulicama na svakih 20 minuta i snimati situaciju do tančina i bez mogućnosti selektivnog kažnjavanja!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.