Obrazovanje Roma je tema o kojoj se sve više govori u poslednjih nekoliko godina. Romi kao nacionalna manjina nedovoljno integrisana u društvo u kome živi imaju izrazito nepovoljnu obrazovnu strukturu, koja predstavlja prepreku za zapošljavanje, koje, opet, sa sobom povlači i produbljuje siromaštvo. Osnovni uslov za poboljšanje socio-ekonomskog i kulturnog statusa Roma, odnosno društveno-socijalne pokretljivost i integrisanosti u društvo jeste obrazovanje. S obzirom na to da je obrazovanje ključ za izlazak iz siromaštva, upravo je na ovom planu potrebno preduzeti određene mere, koje će doprineti poboljšanju sveukupnog položaja Roma.

Da li je društvo u poslednjih 20 godina preduzelo određene mere? Može se reći donekle i jeste, usvojena su strateška dokumenta na državnom nivou kao i na lokalu (Strategije za poboljšanje položaja Roma i Romkinja od 2005 – 2030kao i akcioni planovi za njihovo praćenje. Da li su Strategije i Lokalni akcioni planovi realizovani do kraja?,pa i nisu, ali kad je obrazovanje u pitanju u poslednjih 20 godina došlo je i do određenih pomaka.

Konferencija „Put kao osnaživanju mladih Roma“ održana je 21.06.2024.godine u Beogradu, čime je obeležen završetak projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja – faza II“, koji je zapošet još 2019. godine, a na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati.

Cilj ovog projekta bio je smanjenje stope napuštanja obrazovanja, poboljšanje akademskih uspeha i povećanje broja diplomiranih srednjoškolaca romske nacionalnosti. U periodu između 2014. i 2019. školske godine stopa napuštanja obrazovanja smanjena je sa 7 na 2,4 posto, a broj diplomiranih srednjoškolaca povećan je sa 98 na skoro 150 u godini. Tokom celokupnog programa dodeljeno je 1.310 stipendija. Programom je obuhvaćeno oko 2.500 mladih Roma, 90 srednjih škola u Srbiji i više od 300 istaknutih mentora – navela je Aniko Jeras iz Ministarstva prosvete, u izjavi listu https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3914408-obelezen-zavrsetak-projekta-pospesivanje-zaposljivosti-mladih-roma-i-romkinja-povecan-broj-obrazovanih

Mladi Romi se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, ali zahvaljujući projektu „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma“ njihov položaj se poboljšao. Kroz učenje drugog jezika, osnove preduzetništva ili dodatnog obrazovanja, mladi Romi su našli put ka radnom mestu. 

„Zaokružujemo skoro desetogodišnju saradnju sa Nemačkom razvojnom bankom, koja je trajala od 2016. godine. Kroz tu saradnju smo implementirali dve faze projekta, a danas prezentiramo rezultate. Kroz ovaj program, kroz ovaj period, preko 7.000 direktnih i indirektnih korisnika bili su obuhvaćeni sa različitim veštinama“, kaže Redžep Ali Čupi, direktor Fondacije za obrazovanje Roma.  

foto REF fb

Više od 1.000 mladih Roma je dobilo obuku za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Isti broj je i stražirao u instituciujama. Kao krajnji rezultat više od 150 mladih Roma je dobilo posao.

„Moram da kažem da program koji Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi zaista tesno sarađuje sa nama. „Moja prva plata“ je produkt našeg zajedničkog rada i zaista se ponosim svim što je fondacija do sada uradila“, naveo je Adi Sinani, programski menadžer u Fondaciji za obrazovanje Roma.

foto REF fb

Projekat „Put kao osnaživanju mladih Roma“ koji se više godina sprovodi u Srbiji, dalo je dobre rezultate, i pre toga je ova organizacija bila stub za romske srednjoškolce i studente jer su preko REF-a, dobijali stipendije. Na ovaj način stvoren je jedan broj romskih srednjoškolaca i studenata koji iako imaju obrazovanje nažalost nemaju zaposlenje!

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *