Vesti Vesti

OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA U NIŠU!

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – „trobojku“. Na ulicama Niša okačene su zastave Srbije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija održana je u Sportskoj hali Čair u Nišu, a prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojni drugi predstavnici.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

– Teško je govoriti nakon patrijarha i predsednika RS, mnogo toga bih ispričao i što ne smem. Bolje za vas, nas, našu zemlju, mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo. Ponosan sam na praznik koji svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku doneli. Doneli smo je jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili lako tuđe prihvatamo. Imamo jednu zastavu, trobojku i svoj rod koga se ne stidimo. Pozivam sve građane koji žive u Srbiji, a nisu Srbi da budu ponosni. Nemojte nama i našem narodu da oduzimate pravo da se zovemo ponosnim Srbima na sebe, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

izvor: https://www.kurir.rs/vesti/politika/4243292/uzivo-vucic-na-ceremoniji-povodom-dana-srpskog-jedinstva-hala-cair-u-nisu-puna-do-kraja-vijore-se-trobojke-na-sve-strane-foto

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *