Vesti Vesti

NVO Svetska organizacija Roma traži odštetu za genocid nad romima!

U poslednijh nedelju dana ponovo je aktuelna tema „odštete za holokaust“, odnosno genocid nad romima. Glasnogovornik ove teme je g.Jovan Damjanović koji putem medija obaveštava Rome da će NVO Svetska organizacija Roma tražiti odštetu od SR Nemačke na ime genocida nad romima u II Svetskom ratu. Pored Srba i Jevreja, Romi su u Drugom svetskom ratu najviše stradali na teritoriji bivše Jugoslavije. U evropskim okvirima, njihovo stradanje još je i veće. Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović kaže da je broj Roma ubijenih u koncentracionim logorima i na stratištima širom Evrope oko 3,5 miliona.

jovan damjanovic

„Angažovali smo američke i švajcarske advokate i našeg advokata Milana Vujina, koji će sa njima kontaktirati. Mi ne možemo da naređujemo, ali možemo da se pravnim putem borimo za naša prava i naše žrtve. Učinićemo sve da se pred međunarodnim sudom utvrdi da imamo veliki broj žrtava, da sigurno treba da dobijemo odštetu kao što su dobili Srbi i Jevreji“, objašnjava Damjanović.

On dodaje da se ne zna šta se dogodilo sa imovinom ubijenih Roma koju su nacisti opljačkali.

„Imali smo kuće i imanja, ali naše najveće bogatstvo bilo je zlato. Naši advokati su već nešto istraživali, kažu da je zlato završilo u Vatikanu i u švajcarskim bankama. Sve ćemo tačno znati kada se pred sudom održi proces“, kaže Damjanović.

 

Sdruge strane g. Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture, napominje da je proces obeštećenja Roma stradalih u Drugom svetskom ratu je završen, a ovi koji sada nude pomoć oko naplate odštete Romima samo nude lažna obećanja. Ovaj vid zamajavanja traje desetak godina, jer je 2006. završeno sa isplatom obeštećenja koje je realizovano preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) – kaže za „Vesti“ Acković. Acković, koji je i lično bio angažovan u prikupljanju i prosleđivanju zahteva kada je to obavljeno preko IOM, međutim, kaže da je od 4.200 zahteva za obeštećenje na kojima je on radio, samo njih desetak odbijeno. Po pojedincu je tada isplaćeno 15.000 maraka, odnosno 7.500 evra.

Na pitanje zašto se sada ponovo pokreće ovo pitanje, Acković kaže da je to samo „trik pojedinaca kako da sebi podignu rejting“, ali i nešto zarade.

acković

Da li se to romska zajednica dovodi u neku vrstu zablude? Ko govori istinu? Da li će romska zajednica imati neke koristi od ove priče ili će se pojedinci obogatiti?, možda od svega ovoga neće biti ništa, i ostaće samo mrtvo slovo na papiru!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *