Vesti Vesti

Komunalni redari će kontrolisati nošenje maski i držanje distance

Odlukom Skupštine Grada korisnici socijalne pomoći i članovi Udruženja ratnih veterana biće angažovani na poziciji komunalnih redara. Komunalni redari će biti angažovani na 100 radnih sati, a za to će dobijati mesečnu nadoknadu u iznosu od 18.500 dinara.

“Oni će održavati sve ono što jeste problem na teritoriji Grada Niša i kada su u pitanju divlje deponije i kada su u pitanju parkirališta tj. zauzimanje javnih površina na teritoriji grada. Oni će takođe imati zadatak da evidentiraju poštovanje epidemioloških mera poput nošenja maski i držanja distance”, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačlnice resorno zadužena za socijana pitanja.

Prema njenim rečima  na poziciji komunalnih redara biće angažovana radno sposobna lica, korisnici socijalne pomoći koji se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, kao i članovi Udruženja boraca rata koji su učestvovali u ratu, ali su sada nezaposleni.

“Trenutno imamo na potencijalnom spisku angažovanja komunalnih redara 30-40 lica koji će biti podrška komunalnoj miliciji i komunalnim inspektorima na teritoriji svih pet gradskih opština. Oni će dobiti jasna uputstva šta je njihova nadležnost, ali neće moći da izriču mere kazne. To radi komunalna milicija”, objašnjava Davidovićeva.

Komunalni redari će dobijati mesečnu nadoknadu  u iznosu od 18.500 dinara i ona neće uticati na socijana davanja.

Prema rečima Davidovićeve planirano je da komunalni redari  za početak budu radno angažovani na 100 sati, ali i da će oni koji se budu pokazali i od komunalnih policajaca i nadležne uprave dobiju pozitivnu ocenu, biti angažovani na 600 sati.

Komunalni redari će nositi prsluke na kojima će biti jasno označeno da je reč  komunalnim redarima, kao i službenu legitimaciju.

Na pitanje novinara kada će početi sa radom, Davidovićeva kaže da će se u petak  održati sastanak u Centru za socijalni rad kome će prisustvovati  kada će im biti predočena zaduženja, a da će javnost biti blagovremeno obaveštena kada će komunalni redari stupiti na dužnost.

Opozicija je reagovala na ovu odluku jer kako kažu smatraju da će kovid redari biti iskorišćeni u političke svrhe.

“Mi u Koaliciji “Niš, moj grad” zaista sumnjamo da će ovi komunalni redari biti na usluzi vladajuće partije i da se oni zapravo zato organizuju. Živi bili pa videli, izbori slede uskoro i nadamo se da se tako nešto neće dogoditi”, kazao je Miodrag Stanković, odbornik.

Podsetimo Sotirovski je nedavno najavila da će korisnici socijalne pomoći biti angažovani kao kovid redari, nakon čega se oglasila NVO “Inicijativa za ekonomska i socijalna prava” i zatražila  da gradonačelnica odustane od te ideje ili da se taj rad plati.

Za radno angažovanje ljudi koji primaju socijalnu pomoć u gradskom budžetu opredeljeno je 50 miliona dinara.

izvor : https://citysmart.media/vesti/drustvo/komunalni-redari-ce-kontrolisati-nosenje-maski-i-drzanje-distance/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *