Vesti

Novi izborni savez ,,Romi Srbije“!

Danas politička scena u Republici Srbiji dobila je novi izborni savez ,,Romi Srbije“.

 Potpisnici sporazuma o političkoj saradnji su Romska Partija na čelu sa Srđanom Šajnom  i  Jedinstvena stranka Pravde čiji je predsednik Dejan Matić.  Prilikom osnivanja ovaj savez dobio je podršku desetine OCD-a. Jačanje glasa marginalizovanih grupa kao i okupljanje Roma I Romkinja u političkom životu, pravno uređene demokratske Države koheziona snaga su ovog političkog saveza.

Tim povodom su potpisnici sporazuma izjavili:

Srđan Šajn je rekao: ,,Pridružujemo se do sada iznetim zahtevima na protestima nezadovljnih građana i građanki širom Srbije.

Ovaj sporazum je otvoren  i pozivamo sve koji sa nama dele iste vrednosti za saradnju,  a spremni smo za razgovore i sa drugim političkim savezima. Bezrezervnu podršku za najodgovornija mesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti imaće mladi ljudi.

Borba protiv diskriminacije je uslov svih uslova uspostavljanja demokratskog društva, a obrazovanje i zapošljavanje Roma i Romkinja su jedini instrument koji na duži rok vode ka socijalnoj uključenosti pripadnika ove najsiromašnije zajednice.

U delu programskih ciljeva takođe smo se usaglasili da put do postizanja dogovora izumeđu Beograda  i Prištine mora da se trasira dijalogom u Skupštini Republike Srbije, a da se potvrdi u unutrašnjem dijalogu sa narodom.

Dejan Matić je istakao: ,, da osuđuje najave formiranja novih političkih stranaka, koje bi da okupljaju Rome, a iza njih u suštini stoje većinske partije, tu se radi o nečasnim principima i sprovode se u saradnji sa onim pripadnicima romske zajednice kojima je demokratija vredna litar ulja i kilogram šećera. Umesto država jeftine radne snage moramo da postanemo društvo stručne radne snage sa jasno definisanim privrednim prioritetima.

 

Milorad Popović u ime građana i građanki i civilnog društva je izjavio: Politička opcija ,,Romi Srbije,, jeste šansa za mlade  i ujedno borba za stvaranje uslova u kojima Civlno društvo i dobija svoje odgovarajuće mesto. Projekti ne mogu više da budu privilegija uskog kruga pojedinaca i izvor duboke korupcije.   Ne dopustivo je da se pojedine OCD žigošu kao državni neprijatelji jer su okrenuti interesima građana i građanki, a ne interesnim grupama u  Državnom aparatu.

Romi i Romkinje moraju da dobiju svoje odgovarajuće mesto u Demokratiji R. Srbije

Romska Partija

Jedinstvena stranka Pravde

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *