Vesti

Novčana pomoć za interno raseljena lica zainteresovana za povratak na Kosovo i Metohiju

Interno raseljenim licima (IRL) sa teritorije cele Srbije, koja su zainteresovana za povratak na Kosovo i Metohiju, biće ponuđena novčana pomoć za opremanje kuća i stanova, za pokretanje sopstvenog posla, pomoć u organizaciji transporta imovine, kao i niz drugih vidova podrške.

Kao prvi oblik podrške biće organizovane posete Kosovu pod sloganom “Idi – vidi” kako bi zainteresovana IRL stekla utiske i dobila prve informacije u vezi sa povratkom. Za one koji donesu odluku o povratku biće organizovani drugi, konkretniji vidovi podrške. Za 50 porodica IRL biće dodeljena novčana pomoć za nabavku i kupovinu nameštaja i bele tehnike u vrednosti od 1600€, a svim zainteresovanim povratnicima biće pokriveni troškovi transporta imovine od sadašnjeg mesta boravka do mesta povratka na Kosovu i Metohiji. Za 90 IRL koji su odlučili da po povratku pokrenu sopstveni biznis biće organizovana obuka za izradu biznis plana ili za dokvalifikaciju. Nakon obuke biće odabrano 50 biznis ideja kojima će biti dodeljena finansijska podrška u iznosu od 2500€ za pokretanje ili razvoj biznisa.

Ovi i drugi vidovi podrške biće organizovani u okviru projekta “Povratak kao korak napred”. Projekat sprovode udruženje Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda, u partnerstvu sa Proaktivom iz Niša i Opštinom Vrnjačka Banjauz finansijsku podršku Evropske unije.

Zainteresovani za korišćenje podrške pri povratku se mogu registrovati i dobiti sve potrebne informacije besplatnim pozivom na broj 0800/100-550.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *