Vesti Vesti

Nenajavljeno rušenje neformalnih naselja

OD KOLEGA IZ REGIONALNOG CENTRA ZA MANJINE:
Poštovani/e,

obaveštavamo vas da je izvođač radova preduzeće CITY ROAD GROUP D.O.O. uz pismenu saglasnost Gradske opštine Novi Beograd započelo radove na uklanjanju „nagomilanog smeća“ u produžetku ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu na prostoru gde se nalazi neformalno romsko naselje. Od stanovnika naselja primili smo informaciju da je tokom izvođenja radova srušena jedna baraka i da je izvođač radova najavio rušenje još nekoliko objekata u pomenutom naselju. Nakon terenske posete koju smo obavili u toku današnjeg prepodneva saznali smo da niko od stanovnika naselja nije bio unapred obavešten o rušenju niti su im o tome dostavljena rešenja nadležne inspekcijske službe. Žena koja je sa četvoro maloletne dece (deca su starosti šest, četiri, dve i jedna godina) ostala bez krova nad glavom, kada je tokom jučerašnjeg dana između 10 i 11 časova bagerom srušena baraka u kojoj je živela, utočište je potražila kod rođaka u istom naselju a prethodnu noć je provela pod vedrim nebom. Nije potrebno posebno napominjati da porodici čiji je dom srušen nije ponuđen bilo kakav alternativni smeštaj.

Radnici koje je angažovao izvođač radova potvrdili su navode da je tokom narednih dana planirano rušenje još nekoliko objekata u kojima žive ljudi iz naselja.

Regionalni centar za manjine je o ovom slučaju obavestio nadležne institucije i međunarodne organizacije.

Pozivamo vas da nam se pridružite u aktivnostima zagovaranja koje će za ishod imati obustavljanje već zaposčetog postupka prinudnog iseljenja.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *