Vesti Vesti

Nedeljnik Het nap vređao Rome i prekršio zakon

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje u kojem je navela da je nedeljnik na mađarskom jeziku Het nap prekršio Zakon o zabrani diskriminacije u jednom tekstu u kojem je vređao pripadnike romske nacinalne manjine.

Poverenica je u mišljenju, u koje je agencija Beta imala uvid, navela da je Het nap u tekstu „Bacanje jaja: Pomama Roma – Bacaju jaja na starije građane“ izneo stavove i ideje koji su uznemiravajući i ponižavajući, i time povredio dostojanstvo pripadnika romske nacionalne manjine i prekršio zakonske odredbe.

Poverenica je ovo mišljenje donela na osnovu pritužbe koju su podneli Komitet pravnika za ljudska prava i Regionalni centar za manjine.

Sporni tekst objavljen je 10. juna ove godine, a nakon oštre kritike Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Het nap je u sledećem broju objavio izvinjenje glavnog urednika lista Viktora Tomeka i autorke, novinarke Elvire Renčenji.

U tom tekstu je između ostalog bilo navedeno da grupa dece i mladih u Subotici gađaju starije sugrađane jajima i pljačkaju starije osobe koje dolaze na groblje. U spornom tekstu, autorka je navela da su izvršioci ovih nedela mladi Romi i dodala da to „ne čudi“.

Autorka je u tekstu koristila termine poput „cigančići“ i „pocigančeni nitkovi“, zatim rečenice poput: „Romi, oni tamnoputi, koji su najverovatnije izbegli sa Kosova i žive od socijalne pomoći“.

Ona je za Rome napisala i da „parazitiraju na našoj grbači“.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *