Vesti Vesti

Ne smemo zaboraviti smrt 13.godišnjeg Dušana Jovanovića

Imao je samo 13 godina.

Njegovo ime bilo je Dušan Jovanović.

Dušan Jovanović, trinaestogodišnji dečak, tragično je izgubio život na današnji dan, 18. oktobra 1997. godine. On je na školskom odmoru otišao do prodavnice da kupi sok, ali na žalost, nikada se više nije vratio u školu, a ni svojim roditeljima.

Život su mu oduzeli zato što je bio pripadnik romske nacionalnosti, a presudili su mu dva momka, straija svega nekoliko godina od njega. Dušanovi napadači bili su „Skinhedi“ koji su ga svirepo ubili u samom centru Beograda.

Tukli su ga, šutirali, gazili, sve dok maleni Dušan nije izdahnuo na asfaltu. Milan Čujić i Ištvan Fendrik, napadači koji su presudili Dušanu, bili su osuđeni na deset godina maloletničkog zatvora.

Ipak, oni su sada na slobodi, a Dušanov život je nepovratno oduzet.

Dušan Jovanović premunio je od posledica preloma vrata. U belom kovčegu ispraćen je na večni počinak dva dana kasnije, uz prisustvo više stotina ljudi.

Dušanov otac, Aleksandar Jovanović, ispričao je kasnije za medije da je, videvši da se duže vreme ne vraća kući, krenuo za sinom.

– Našao sam ga da leži na stepenicama, glava mu je bila pognuta unazad. Tada sam viknuo: „Ko mi ubi sina?“ Izašle su komšije, a ja nisam znao šta da radim. Utrčao sam kod komšinice, rekao joj da pozove policiju, a onda je izašla i moja žena. Rekao sam joj: „Ubili su nam sina“, a ona je počela da vrišti – ispričao je davne 1997. Dušanov otac opisujući to pakleno veče, ni ne sluteći da će nekoliko godina kasnije nestati gotovo cela njegova porodica.

Tragična sudbina porodice Jovanović tu se nije zaustavila. Dušanova majka izvršila je samoubistvo vešanjem. Ruku na sebe digla je 12. jula 2015. godine. Žudela je 18 godina za sinom, ali bol je ipak pobedila. Htela je da bude sa njim. I pored Dušana je i sahranjena.

Nakon nje, preminuo je i Aleksandar, otac dečaka. Jedina osoba koja je ostala od Jovanovića je mlada Kristina, koja je ostala da se bori sa surovim životom i neizmernom tugom. O Duletu je želela, pričala je ranije, da snimi dokumentarni film, da se nikada ne zaboravi njegova tragična smrt.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *