Vesti Vesti

Narodna inicijativa za legalizaciju romskih neformalih naselja!

U prostorijama SKRUG Liga Roma održan je sastanak sa regionalnim koordinatorima 10 regionalnih odbora Lige Roma za realizaciju Kampanje „Dekada 2015-2025. Cilj kampanje je prikupljanje 30 hiljada potpisa građana Srbije koji će se predati Narodnoj skupštini za usvajaje Zakona o legalizaciji neformalnih romskih naselja.Ovaj projekat realizuju Stalna konferencija romskih udruženja građana, Romski ženski centar „Bibija“ i Centar za prava manjina. 

Zašto dati svoj potpis za ovu Narodnu inicijativu?
Zato što u Srbiji postoje 593 neformalnih naselja od kojih su oko 200 romskih naselja koja su starija od 70 godina, u kojima živi oko 120.000 ljudi. Par desetina naselja su iz 19 veka.Ta stara naselja što nisu legalizovana, nemaju kanalizaciju, vodu, struju, komunalnu infrastrukturu i izgledaju veoma ružno i nebezbedno za život.
Zato što je ovo jedina zakonska mogućnost legalizovati neformalna naselja u kojima žive Romi.
Zato što tek svaki 100-ti stanovnik ovih naselja doživi 60-tu godinu života, dok je smrtnost dece  3,5 puta veća nego kod većinske zajednice.
Zato što više neće biti raseljavanja Roma bez prethodnog obezbeđenog smeštaja.
Zato što će se rešiti dugogodišnji problemi nelegalne gradnje na opštinskom zemljištu.
Zato što odgovorna politika države prema romskim naseljima  predstavlja politički stav koji može da ubrza proces ulaska Srbije u EU.

Kampanja „Dekada 2015-2025“  počinje sa realizacijom od 01.07.2015.g. na teritoriji cele Srbije!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *