„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “

Mesec dana ženskog romskog aktivizma – “Romkinje – nekad i sad”

Romska ženska mreža Republike Srbije već 11-ti put organizuje kampanju sa nazivom Mesec dana ženskog romskog aktivizma. Zbog proglašene pandemije izazvane Kovid 19 virusom, kampanja čiji je slogan “Romkinje – nekad i sad” provodi se uz pridržavanje svih mera koje je propisala država.

“Cilj je da, predstavljajući rezultate svog rada, Romska ženska mreža razbije predrasude prema Romima i Romkinjama, pokazujući da uz podršku društva Romi mogu raditi na ličnom razvoju i u isto vreme da doprinesu razvoju zajednice“, kaže za produkciju Roma world Ana Saćipović, predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže Republike Srbije i direktorka NVO Osvit iz Niša.

fb arhiva

Ona dodaje – „Kampanja je počela 8. marta, na Medjunarodni dan žena, a završiće se obeležavanjem Svetskog dana Roma, 8. aprila i ima  za cilj da da doprinos borbi za emancipaciju romkinja,  unapredjenjem rodne ravnopravnosti ali i da pokaže pripadnost romskoj zajednici. Zbog aktuelne epidemiološke situacije kampanja će se voditi on-line, ali će se uz pridržavanje svih mera koje je propisao Krizni štab, organizovati i ulične akcije u 35 gradova Srbije.“

Prema njenim rečima, 10. aprila u Novom Sadu, odžaće se Regionalna konferencija Romske ženske mreže sa temom: Romkinje nekad i sad. Ovaj grad je odabran zato što je aktuelna evopska prestonica kulture, koja je veoma važna za razvoj romske zajednice.

Za dan završetka kampanje odabran je datum kada se obeležava  pola veka od prvog Svetskog kongresa Roma koji je održan u Londonu i na kome su donešene istorijske odluke. Tada smo dobili naziv Rom, usvojena je himna i zastava, što definiše svaki narod na svetu.“ kaže Ana Saćipović i dodaje da se očekuje učešće delegacija aktivistkinja iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije i sa Kosova, kako i predstavnici Nacionalnog saveta Roma i drugi gosti.

Posle više od 30 godina višepartijskog sistema i deklarativne posvećenosti za učešće nacionalnih manjina u političkom životu u Srbiji, još uvek nisu stvoreni uslovi za političko angažovanje Romkinja, poručile su na 8. Mart aktivistkinje Pokreta „Opre Roma Srbija“. Desetak predstavnica ovog pokreta okupilo se ispred zgrade Parlamenta u Beogradu gde su na pisarnici ostavile listu svojih zahteva predsedniku Skupštine Ivici Dačiću koji na Dan žena nije imao vremena za sastanak sa njima, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Opre Roma

Tim povodom pitali smo predsednicu Upravnog odbora Ženske romske mreže Republike Srbije, Anu Saćipović o tome, da li Romkinje treba da se u većem broju uključe u rad političkih partija.

„Moj lični stav je da treba poštovati ne samo kvotu u političkim partijama, već da romkinje treba da budu i na odgovornim funkcijama. Žena treba da bude mnogo više u politici jer smo odgovornije, odlučnije i žustrije se borimo za svoje ideale. Kako je većina nas i roditelj, prirodno je da želimo da stvorimo bolje i odgovornije društvo za našu decu“.


Ana Saćipović

Odgovarajući na pitanje da li su Romkinje, obzirom ma tradicionani način vaspitanja spremne da se uključe u političke tokove, Ana Saćipović je rekla:

„Mi živimo u 21. veku i romska zajednica, pa samim tim i žene treba da se otvore i da prihvate norme koje čine kvalitetnu zajednicu. Činjenica je da je smo zahvaljujući Dekadi Roma koja je najveća dostignuća imala u oblasti obrazovanja, dobili veći broj obrazovani mladih ljudi. Ono što nas, kao ženske romkse nevladine organizacije raduje je činjenica da su devojčice danas spremnije da upisuju srednje škole i fakultete i to je jedan od pokazatelja da se naša zajednica polako ali sigurno ulazi u tokove savremenog društva.“ 

Ono što predstavlja zabludu stanovnika Srbije, ne samo romske populacije,  je uverenje da politikom treba da se bave isključivo pripadnici stranaka. Zbog toga su mnogi gradjani pasivni, nemaju svest o sopstvenoj snazi, ili se zadovoljavaju ostavljanjem komentara na društvenim mrežama. Da bi se bavili politikom dovoljno je da uočimo problem, ponudimo rešenje I pokušamo da pritiskom javnosti ili lobiranjem u parlamentima nametnemo svoje vidjenje rešenja problema. To predstavlja aktivizam I to funkcioniše u razvijenijim društvima od našeg.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *