„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

KAKO ĆE SE GLASATI NA REFERENDUMU ZAKAZANOM ZA 16. Januar 2021. godine?

Gradjani Republike Srbije izjašnjavaće se na referendumu o promeni Ustava države.

Na republičkom referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju „da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije“ sa “da” ili “ne”.

Podsetiću jos jednom, zbog raznih laži koje se objavljuju svih ovih, rekao bih nedelja, meseci, da se promena Ustava odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca – poručio je Dačić.

Referendum će u Srbiji biti organizovan u nedelju, 16. januara 2021, a pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?„.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je i da ponuđeni odgovori budu DA i NE, a glasaće se od 7.00 do 20.00 sati na biračkim mestima koja se nisu menjala.

Referendum će biti organizovan po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača.

Republička izborna komisija (RIK) dostavila je građanima informacije o promenama koje se predviđaju Aktom o promeni Ustava. Većina gradjana je dobila obaveštenje o tome na kom biračkom mestu može da ostvari svoje pravo I izjasni se o pitanju promene Ustava.

RIK je objavio uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava raspisanom za 16. januar 2022. godine u uslovima epidemije korone.

Uputstvom je određen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja, definisana je procedura tokom glasanja kao i uslovi zaštite od korone, a utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predviđena su u pravila za glasanje van glasačkog mesta, koja podrazumevaju da je lice koje prima o tome obaveštenje dužno da glasača upita o razlogu zbog kojeg neće glasati na glasačkom mestu, odnosno da li je oboleo od korone.

Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je, između ostalog, u uputstvu RIK.

Kontakt telefon za prijavljivanje gradjana koji zbog bolesti ili nekog drugog razloga ne mogu da  glasaju na svom biračkom mestu za grad Niš je 018/505-511 i 018/505-514.

Povodom referenduma raspisanog za 16. januar 2022. godine, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, Republička izborna komisija je donela rešenje o određivanju 10 glasačkih mesta u inostranstvu:

Glasači koji borave u Austriji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Beču.

Glasači koji borave u Belgiji i Luksemburgu, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Briselu.

Glasači koji borave u Italiji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Rimu.

Glasači koji borave u Norveškoj, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Oslu.

Glasači koji borave u Ruskoj Federaciji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

Glasači koji borave u Severnoj Makedoniji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Skoplju.

Glasači koji borave u Nemačkoj, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu.

Glasači koji borave u Francuskoj, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Konzulatu Republike Srbije u Strazburu.

Glasači koji borave u Hrvatskoj, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru.

Glasači koji borave u Švajcarskoj, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu.

 Navedena biračka mesta su utvrđena u skladu sa odredbom Uputstva Republičke izborne komisije za određivanje glasačkih mesta u postupku sprovođenja republičkog referenduma, kojom je propisano da je za otvaranje glasačkog mesta neophodno da se prijavi najmanje 100 glasača.

Imajući u vidu da je rok za prijavljivanje za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije istekao u ponoć 25. decembra, glasači koji su se prijavili za glasanje u državama u kojima neće biti otvorena glasačka mesta, moći će da ostvare svoje  biračko pravo izlaskom na svoje biračko mesto u Republici Srbiji.

Kad su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, Narodna skupština je dužna da ga donese u skladu s voljom građana izraženom na referendumu, u roku određenom aktom o raspisivanju referenduma, a najkasnije u roku od 60 dana od dana održavanja referenduma.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *