Vesti

Jeste diskriminacija ili nije?

Romska deca u predškolskoj ustanovi „Ljuba Stanković“ u Beočinu odvojena su od svojih neromskih vršnjaka.

Kako tvrde roditelji, oko 25 romske dece u ovu ustanovu ide isključivo popodne i nema nikakav kontakt sa ostalom decu. To predstavlja problem zato što mališani u vrtiću sa vršnjacima razgovaraju samo na romskom, a cilj bi trebalo da bude integracija sa neromskim društvom i savladavanje srpskog jezika.

„Moraju da znaju srpski kako bi pohađali osnovnu školu, ali ništa od toga. Našu decu niko ne uči srpski, oni se tamo samo igraju. Ovo je diskriminacija, niko nema razumevanja za nas. Tražili smo reakciju nadležnih, ali bezuspešno“, ističe jedan od roditelja.

Da je u pitanju diskriminacija slaže se i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Prema njenim rečima bilo kakva segregacija dece na osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti je nedopustiva. Ona je pozvala roditelje dece i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da ispitaju navode i da podnesu pritužbu, kako bi mogla da postupi u ovom slučaju.

Sa druge strane, direktorka vrtića Ljubica Lazarević kaže za „Kurir“ da sve navedeno nije diskriminacija, a odvajanje romske dece opravdava manjkom prostora.

„Romska deca idu u poludnevni boravak, a grupu za to imamo samo popodne. Jako bih volela da i oni budu sa ostalom decom tokom prepodneva, ali trenutno nemamo uslova za to jer nam nedostaje prostor. Radimo na tome i za dva-tri meseca očekujem da ćemo rešiti pitanje proširenja smeštajnih kapaciteta“, objašnjava Lazarević.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *