Vesti Vesti

Izmena Zakona o legalizaciji

Bespravno sazidani objekti biće legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, a šansu da ozakone svoje kvadrate imaće i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, izjavila je potpredsednica vlade Srbije, Zorana Mihajlović.


Načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović, međutim, smatra da će najava nove legalizacije samo umanjiti prihode koje su po tom osnovu trbalo da dobiju lokalne samouprave.
„U Srbiji danas ima preko milion i četristo hiljada nelegalnih objekata, što je 30 odsto ukupnog broja izgrađenih zdanja. Ministarka građvine Zorana Mihajlović kaže da je takvo stanje neodrživo, da crta mora da se povuče i zato je pripremljen novi zakon o legalizaciji. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone imovinu“, rekla je Mihajlovićeva.Vlasnicima će, uz prijavu, biti potrebna samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja i dokaz o svojini, dodala je Mihajlovićeva. Ona je rekla i da je reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi Skupština mogla da usvoji već u oktobru. Oni koji su već podneli zahtev, a reč je o 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga, imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.
Iako za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, za vlasnike tih 700.000 objekata važiće takođe jednostavna procedura. Moraće da pribave samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine.“
Upitana koliko će po novim pravilima koštati legalizacija, Mihajlovićeva je rekla da je teško govoriti o konkretnim ciframa, jer je reč o predlogu zakona koji treba da prođe javnu raspravu i, kako se nada, biti usvojen u oktobru u Skupštini.
„Ali, ako su do sada troškovi za legalizaciju stana od 50 kvadrata u Beogradu oko 13.000 evra, po novom zakonu biće i do 130 puta manji“, najavila je Mihajlovićeva.
Ona je rekla i da objekti građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi, neće biti legalizovani, već srušeni.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *