Vesti Vesti

„Integracije Roma 2020“

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović čestitao je danas Međunarodni dan Roma istakavši kako je ovo izvrsna prilika da se prisjetimo bogatog i velikog nasljeđa i raznolikosti najveće etničke manjine u regionu – Roma[1].“Romi se svakodnevno susreću sa mnogim izazovima, kao što su društvena isključenost, segregacija i marginalizacija, koje vode ka nedostatku obrazovanja, hroničnoj nezaposlenosti i ograničenom pristupu zdravstvenoj njezi, stanovanju i osnovnim uslugama, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvu. Zbog toga sam veoma zadovoljan da se Vijeće putem trogodišnjeg projekta koji ima za cilj da omogući ekonomsku integraciju i društvenu uključenost Roma priključuje postojećim značajnim naporima koje vlade regiona ulažu kako bi se ove okolnosti prevazišle,” rekao je Svilanović.

Projekat „Integracije Roma 2020“, vrijedan 1,8 miliona eura, nastavak je Dekade za inkluziju Roma 2005-2015, a finansiraju ga Evropska unija i Fondacija za otvoreno društvo. Sjedište projekta na čijem čelu je Rom biće u Beogradu, Srbija, i brojaće ukupno 4 člana čiji će zadatak biti koordinacija napora na razmjeni iskustava i primjeni rješenja u regionu. Službeni početak projekta planiran je za početak juna 2016. godine.

„Protekli napori na prekidanju začaranog kruga diksriminacije prema Romima nisu urodili plodom kako se očekivalo. U isto vrijeme, Dekada Roma nas je naučila nekim stvarima koje moramo nadograditi da bismo ojačali napore i učinili da društva kao i javne institucije postanu otvoreniji za romske zajednice. Nema brzog rješenja, ali je Vijeće za regionalnu saradnju odlučno da se uhvati u koštac sa postojećim izazovima i obezbijedi plodno tlo za okončanje diskriminacije, te na taj način omogući svim stanovnicima našeg regiona da dosegnu svoj puni potencijal, što je jedini način da se osigura bolja budućnost Jugoistočne Evrope,” zaključio je Svilanović.  

Projekat uključuje sedam korisnica instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA II – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. On će unaprijeđivati regionalnu saradnju na jačanju institucionalnih struktura, procesa, politika i aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom i lokalnom nivou. Pokrivaće područja zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i građanske registracije, ali i pitanja diskriminacije, siromaštva i jednakosti spolova. Ovaj projekat je rezultat napora Vijeća za regionalnu saradnju da ovo važno pitanje uključi u svoj rad, preciznije u svoju strategiju i program rada, te u strategiju „Jugoistočna Evropa 2020“.

http://www.rcc.int/news/190/svilanovic-international-roma-day-excellent-opportunity-to-recall-extensive-heritage-of-regions-largest-ethnic-minority

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *