Vesti Vesti

Alijansa protiv diskriminacije Roma traži da nadležni organi istraže i procesuiraju slučaj diskriminacije u Smederevskoj Palanci

Alijansa protiv diskriminacije Roma, koju čini devet nevladinih organizacija iz cele Srbije, poziva nadležne da reaguju zbog slučaja diskriminacije Roma i Romkinja , zabeleženog u Smederevskoj Palanci.

Kada je grupa momaka romske nacionalnosti, u noći između 13. i 14. novembra pokušala da uđe u noćni klub “Jalousie – Gentleman Club”, poznat i kao Diskoteka MB u Smederevskoj Palanci, Predrag Veličković– Murca, vlasnik Kluba, nije im dozvolio ulaz.

Mladići su pripadnicima obezbeđenja i pomenutom gazdi lokala pokazali Kovid propusnice i lične karte.Uprkos tome, ulaz u Klub im je zabranjen, uz obrazloženje da je Romima inače zabranjen ulazak u lokal i da im “crni ljudi ne trebaju kao gosti diskoteke”. Nakon toga je grupa momaka romske nacionalnosti oterana od ulaza, uz niz pogrdnih reči.

Slučaj je prijavljen Policijskoj stanici u Smederevskoj Palanci i očekujemo da nadležni pokrenu proces istrage i procesuiranja, kao i da se oglase nezavisne institucije – Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

U Srbiji, kao i u mnogim zemljama Evropske unije, postoji otvorena rasna diskriminacija, a poziv na promene postaje sve glasniji. Antidiskriminacija je ugrađena u Ustav i sve zakone naše zemlje, utemeljeni su efikasni mehanizmi za njeno sprečavanje i procesuiranje, te Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva na primenu zakona i mehanizama i očekuje hitru i temeljnu reakciju nadležnih.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *